teamagro nl wil eerlijker beeld landbouw

“We hebben als landbouw nu zo’n verkeerd imago. Organisaties zoals Wakker Dier brengen heel bewust een verkeerd beeld naar buiten; donkere stallen met veel dieren op elkaar, tralies, noem maar op. Zeker in de Randstad staat dat beeld inmiddels bij veel burgers op het netvlies. Wij willen laten zien hoe boeren echt werken”, zo zegt pluimveehoudster Jolanda Kieftenbeld uit Haarle. Zij is ‘gebombardeerd’ (zoals ze het zelf noemt) tot secretaris van TeamAgro.NL.

De Sallandse invloed is sowieso groot, onder meer de varkenshouders Coen Bosch uit Heino en Erik Stegink uit Bathmen zijn bestuursleden en veehouder Geertjan Kloosterboer (Sallandse Boer 2018 tijdens Stöppelhaene) uit Oxe bij Deventer is voorzitter. “Maar we werken echt landelijk. Ook uit provincies als Drenthe en Utrecht zijn er al bestuursleden bij. En boerin Henny Verhoeven uit Brabant was er vanaf het begin bij”, zo benadrukt Jolanda.

De Haarlese stond wel aan de wieg van het nieuwe initiatief. Eind 2016 verzorgde zij op Twitter de @Boerburgertweet (enkele jaren geleden opgezet door Caroline van der Plas uit Deventer) waarbij steeds een andere boer of boerin aan vele duizenden volgers een week lang laat zien wat hij of zij precies doet.

In die week werd bekend dat de Postcode Loterij een half miljoen euro aan Wakker Dier overmaakt. Dat schoot Jolanda (en veel andere boeren) in het verkeerde keelgat. “Ik schreef daarover op @Boerburgertweet. Met boeren zoals Coen, Erik, Henny en Geertjan spraken we daar verder over. Waarom slaagt de Nederlandse landbouw er maar niet in om een eerlijk beeld te geven van wat we doen? Waarom laten we Wakker Dier en dat soort organisaties het beeld bepalen? Na veel overleg, vergaderingen en bijeenkomsten zei Erik Stegink: ‘We moeten gewoon beginnen, anders blijven we praten’. En dat is nu dus gebeurd na een bezoek aan de notaris.”

Kalender
Steun kwam er al van een groot aantal organisaties, zoals Salland Boert en Eet Bewust en de boerinnengroep mmmEggies (waarvan Jolanda zelf lid is) die het ei promoot. “Er zijn zo enorm veel PR- en promotie-initiatieven vanuit de landbouw, maar er is weinig afstemming en coördinatie. Vorig jaar was er een actie van Boert Bewust terwijl diezelfde dag door ons uitgeroepen was tot ‘Dag van het ei’. Dan krijg je dus allebei minder aandacht. Een van de eerste dingen die willen doen, is het opstellen van een activiteitenkalender voor 2018, zodat er niet meer langs elkaar heen wordt gewerkt.”

Daar zal het niet bij blijven. Zo presenteerde het piepjonge TeamAgro.NL zich afgelopen weekeinde al op de Grüne Woche in Berlijn, de grootste landbouwbeurs van Europa. In Nederland zelf komen er ook overal bijeenkomsten. “We willen vooral een eind maken aan de onderlinge verdeeldheid. Biologisch tegen gangbaar, veehouders tegen akkerbouwers, dat onderlinge gekissebis moet echt stoppen.” De nieuwe organisatie gaat niet al die bestaande initiatieven overnemen. “Maar we kunnen voor afstemming en aanvulling zorgen. Als mmmEggies delen we bijvoorbeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse gratis eitjes uit. Waarom zou je dat niet uitbreiden met andere agrarische producten zoals melk, kaas, fruit, noem maar op?”

Sectorpromotie
Promotiecampagnes maken, bestaande campagnes versterken, voorlichting geven, lespakketten ontwikkelen en/of bundelen én veel communiceren met politiek, media en maatschappij over de Nederlandse landbouwsector en het Nederlandse voedsel; het moet allemaal dit jaar gaan gebeuren. Om dat te bereiken, is geld nodig, veel geld, maar dat bijeen brengen moet volgens de Haarlese lukken. “Als 30.000 of 40.000 boeren nu eens 50 euro per jaar willen bijdragen, dan komen we een heel eind. Natuurlijk, je zult nooit alle ruim 50.000 boeren en tuinders in Nederland achter je krijgen, maar 70 of 80 procent, daar gaan we voor “

In de landbouw zijn ook organisaties en bonden zoals LTO en NMV actief. “Maar dat zijn echte belangenbehartigers van de landbouw, wij absoluut niet. Ons doel is om, door samen op te trekken, voor een krachtige sectorpromotie te zorgen”, zo zegt de Haarlese die net als voorzitter Geertjan Kloosterboer en Coen Bosch ook bestuurslid van LTO-Salland is.

In de landbouw zelf zijn de eerste reacties erg positief. Nu moeten dus de burgers benaderd worden. “Met ons eerlijke verhaal. Waarom ik hier bijvoorbeeld 40.000 leghennen heb. Veel mensen schrikken daar best van, zelfs als ze bij onze eierautomaat langs de weg komen, maar je hebt zo’n aantal nodig om een boterham te kunnen verdienen. Maar ik geniet als boerin ook enorm als ik ’s morgens vroeg een ronde langs de kippen maak.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.