raalter hospice gaat uitbreiden

Foto: Klaas Koekkoek, voorzitter van hospice De Cirkel en Marian Kalfs, voorzitter van Vrienden van de Cirkel: “Uitbreiding is nodig omdat het aantal gasten boven verwachting gegroeid is.”

“Als Vrienden van de Cirkel hebben we de afgelopen jaren veel gedaan en bereikt wat betreft het vergroten van de naamsbekendheid en de realisatie van de nieuwbouw in 2015. Dat zal ook komende jaren zeker moeten doorgaan, alleen op welke manier? We hebben uiteindelijk besloten om met Stichting De Cirkel te gaan fuseren”, zo vertelt Marian. Zij zal na de officiële ondertekening van de nieuw opgestelde statuten bestuurslid van de gefuseerde stichting worden. “Er komt dan een speciale werkgroep Vrienden Vrijwilligers bij de stichting die ongeveer hetzelfde werk gaat doen. Dat is dus naast naamsbekendheid ook zorgen voor extra fondsen waarmee extra dingen voor de vrijwilligers kunnen worden gedaan, zowel diegenen die hier in het hospice werken als thuis terminale zorg verlenen. Zie dat maar als terechte dank voor al hun inspanningen.”

Stijging
Dat afgelopen jaren de beide stichtingen aanvullend maar apart naast elkaar werkten heeft een duidelijke reden. “Dat had alles te maken met de keuze in 2013-2014, toen we nog aan de Oude Molenweg zaten, voor nieuwbouw hier. De financiering daarvan en een gezonde exploitatie waren het belangrijkste”, zo vertelt Klaas Koekkoek, destijds penningmeester.

Inmiddels is De Cirkel een mooi eind op weg. Vorig jaar maakten 38 gasten gebruik van het hospice, een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. En veel meer dan er aan de Oude Molenweg (in een woonhuis) mogelijk was. “Jammer genoeg krijgen we financiering van het rijk met terugwerkende kracht, nu dus voor het aantal gasten in de jaren 2014, 2015 en 2016. In dat laatste jaar was de opening aan de Monumentstraat in juni, maar rekende de rijksoverheid eerst alleen de periode van de Oude Molenweg. Dankzij een bezwaarschrift is dat voor een deel rechtgezet, maar pas in 2020 worden alleen de jaren hier meegerekend. Giften, donaties, acties, noem maar op, blijven komende jaren dus heel belangrijk.”

Meer drukte
Het groeiende aantal gasten die hun laatste levensdagen in het Raalter hospice willen doorbrengen heeft ook de nieuwe uitbouw noodzakelijk gemaakt. Marian: “Op enkele momenten vorig jaar waren alle vier beschikbare kamers in gebruik. Dat betekent natuurlijk ook meer aanloop en drukte van mensen die op bezoek bij onze gasten komen. Tijdens het verblijf van een dierbare in de laatste levensfase en na diens overlijden is er veel behoefte bij de nabestaanden om rustig even bij elkaar te zitten. Die ruimte ontbrak eigenlijk. De nieuwe stilte- en familiekamer, die een eigen uitgang, krijgt maar vanuit het hospice bereikbaar wordt, gaat daar in voorzien. Het wordt zeker geen aula of zoiets, de overledene wordt er ook niet opgebaard, het is puur bedoeld voor de nabestaanden om samen in alle rust hun verdriet te verwerken.”

Vrijwilligers
Door het groeiende gebruik zijn logischerwijs ook steeds meer vrijwilligers nodig, zowel voor het hospice als de terminale thuiszorg bij de mensen thuis. “We hebben inmiddels zo’n 75 vrijwilligers waar we erg blij mee zijn. Dat waren eerst vooral wat ouderen die hier na hun pensionering aan de slag wilden. Nu krijgen we ook jongere vrijwilligers. Daar zijn we blij mee. Die komen met nieuwe dingen, stellen andere vragen, hebben andere kennis en netwerken. Dat is voor de Cirkel alleen maar goed.”

Goedkoper?
Was het niet logischer en goedkoper geweest om die uitbouw meteen bij de nieuwbouw neer te zetten? “Nee, absoluut niet. Het was destijds financieel en qua exploitatie al een gewaagde stap om voor nieuwbouw te kiezen. Dankzij veel sponsors en acties is dat gelukt, maar het aantal gasten is boven verwachting gegroeid. Daarom is de vierde kamer, ooit bedoeld als reserve, nu ook volop in gebruik,” zo legt Klaas uit. “De meeste gasten komen uit de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. Maar ook steeds meer van buiten Salland. Mensen die hier kinderen hebben wonen bijvoorbeeld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.