raalte natuurlijk sloop tijenraan is mooie proef voor hergebruik

Tijdens het laatste Salland Café had de gemeente Raalte Thomas Rau uitgenodigd. Rau is een realistisch nadenker over circulaire economie, dat is een economie waarbij er voor zorgt dat eindproducten weer herbruikbaar zijn. Een van zijn gedachten is materiaal een paspoort te geven zodat het altijd traceerbaar blijft vanaf het moment dat het geproduceerd wordt.

IJzer krijgt zijn eerste aantekening in het paspoort al als het uit de mijn komt. Om hergebruik bijna logisch te maken stelt Rau voor dat daar het eigenaarschap van het ijzer ook komt te liggen: bij die mijn. Alle andere schakels (de ijzerverwerkende industrie, de verkoper van een fiets, de eindgebruiker) krijgen het ijzer in bruikleen. Na gebruik (als de fiets is afgeschreven) gaat het ijzer weer een stapje terug in het proces, desnoods tot aan de mijn aan toe, maar eventueel ook tot aan de ijzerverwerkende industrie.

Tijenraan
Daarmee is het gebruik van ijzer niet meer eindig, maar eeuwigdurend. En daardoor zullen bijvoorbeeld bouwbedrijven ijzer heel anders in gaan zetten bij de bouw van sporthallen. Als zo’n hal gesloopt wordt, is het ineens van belang dat je het ijzer er optimaal uit kunt halen voor hergebruik.

“Raalte Natuurlijk is benieuwd hoe de gemeente Raalte zich inzet of ingezet heeft bij de sloop van good old Tijenraan zo duurzaam mogelijk te handelen en hergebruik te stimuleren. Zo’n afgeschreven gebouw is dan namelijk ineens ook veel meer waard dan een hoop bouwmateriaal dat verwijderd moet worden”. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.