poll ik wil zelf de burgemeester van mijn gemeente kiezen

Mocht het idee er doorkomen, dan nog is het maar de vraag of de inwoners zelf hun nieuwe burgemeester mogen kiezen. NOS heeft twee mogelijke scenario’s geschetst:

1. De gemeenteraad kiest de burgemeester. In dit geval verandert de situatie in de praktijk nauwelijks. De gemeenteraad (in de vorm van een vertrouwenscommissie) blijft de sollicitatiegesprekken zelf voeren en kiest de meest geschikte kandidaat, net als nu.

2. De inwoners van de gemeente kiezen hun burgemeester. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een burgemeestersreferendum. Maar hiertegen bestaat ook weerstand. Eind vorig jaar bleek nog uit een enquête van Nieuwsuur dat maar 1 op de 10 burgemeesters een gekozen burgemeesterschap ziet zitten. Zij zeggen bang te zijn dat bijvoorbeeld Prins Carnaval de sleutel van de stad in handen krijgt.

Wij zijn benieuwd naar uw mening. Wilt u uw eigen burgemeester kunnen kiezen of bent u tevreden met de huidige gang van zaken?

[poll id=232]

Vrij tijdens carnaval
Hoewel de mensen uit het zuiden van Nederland het eens zijn over deze stelling blijkt de mening van de inwoners van Vechtdal en Salland toch anders. Bijna 70% is het oneens met deze stelling. Een klein deel van de stemmers wil dus wel vrij tijdens carnaval.

De actie van de bierbrouwerij heeft voor veel commotie gezorgd in het hele land. “Ik ben het zat dat ik als Oeteldonker mijn zuurverdiende vakantiedagen op moet maken om het feest der feesten te kunnen vieren.” Zegt ex-voetballer Van der Doelen. Of het idee er ook echt doorkomt is nog de vraag. Het was in ieder geval gespreksstof voor heel het land.