peter moorman ondermijning

De afgelopen tijd kom ik de term ondermijning vaak tegen in gemeenteland. Wat is dat nou weer, zult u denken? Ik kreeg onlangs een uitnodiging voor een congres over dit onderwerp. Ondermijning betekent een vervlechting van de bovenwereld met de onderwereld. Ik citeer de uitnodiging: “Burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren worden bedreigd of omgekocht. Criminelen infiltreren in het lokale bestuur en krijgen zo vertrouwelijke informatie of beïnvloeden de besluitvorming. Miljardenwinsten die met criminele activiteiten worden behaald verstoren het normale maatschappelijke proces”. Zo, dat is niet niks. Bijzonder is dat de titel van het congres luidt: “INSPIRATIEDAG – ONDERMIJNING VAN HET LOKAAL BESTUUR”. Ik vraag mij af waartoe dit mij moet inspireren.

Wat moet je hier nu mee als simpel raadslid van een plattelandsgemeente in het Oosten van het land? Ja, in Limburg en Brabant, zeggen we dan. Daar kunnen ze er wat van, maar in Overijssel? Toch schijnt het hier ook voor te komen.

Uit een onlangs gehouden enquête bleek dat 23% van de bevraagde griffiers van gemeenten aangeeft dat ondermijning in hun gemeente speelt. Sprekende voorbeelden zijn o.a. de wethouder in Emmen die moest onderduiken voor dreigementen van een motorclub. Of die wethouder in Limburg die zijn zakelijke activiteiten wat al te nadrukkelijk liet meespelen bij zijn werkzaamheden als wethouder.

In Raalte kan ik me bij ondermijning niet zoveel voorstellen. Maar goed wellicht ben ik wat te naïef. De geënquêteerde griffiers stellen voor om een integriteitstraining als onderdeel in het inwerkprogramma voor de (nieuwe) raad in te voeren. Lijkt mij een prima suggestie. Dat hebben we tijdens de huidige raadsperiode ook al gedaan. Tussen ondermijning en integriteit zit volgens mij wel het nodige verschil. Het is van belang om dit verschil dan ook helder te maken tijdens zo’n training.

Los daarvan: integer moet je zijn als raadslid, daar kan geen misverstand over bestaan. Of zoals de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Ien Dales ooit zei: “een beetje integer bestaat niet”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.