Home / archiefcentraal / opbrengst oogstgave bestemd voor kinderen in thailand

opbrengst oogstgave bestemd voor kinderen in thailand

Al meer dan 15 jaar werkt de Thai Child Development Foundation (TCDF) voor kansarme jeugd in afgelegen berggemeenschappen. TCDF is opgericht door een charitatieve Thais / Nederlandse familie en zorgt dat aangepaste medische zorg en onderwijs ook beschikbaar is voor kinderen met een handicap, leerstoornissen of sociale problematiek. Met de lokale school als middelpunt heeft zich een nagenoeg zelfvoorzienende leefgemeenschap ontwikkeld van kinderen, vrijwilligers, ouders en kleine boeren.

In een wereld waar oorlog en natuurrampen het leven van zoveel mensen ruïneren, is het voor een kleine lokale stichting als TCDF echter moeilijk om nieuwe fondsen en donateurs te werven. Omdat er minder geld binnen komt, hangt het voortbestaan van de school nu aan een zijden draadje. Daarom is begonnen met het ‘Mount Neverrest-project’. Daarbij wordt de irrigatie op de berghellingen geregeld, de bodem bewerkt en beplant met eetbare gewassen. Zo genereert de school voor de toekomst een eigen inkomstenbron, niet alleen voor de school zelf maar ook voor de ouders en de lokale bevolking. Dat past in de werkwijze van TCDF. In de loop der jaren zijn lokale mensen stap voor stap opgeleid om kinderen op individuele basis het best te ondersteunen zonder de kinderen bij hun ouders weg te halen. De stichting biedt op maat gemaakte zorg voor elk kind in nauwe samenwerking met zijn ouders of andere verzorgers, leraren en lokale zorgverleners. Het doel is om die kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling naar onafhankelijkheid en kracht, zodat ze de stichting uiteindelijk niet meer nodig hebben.

Alle bijdragen en donaties worden rechtstreeks gebruikt voor de kinderen in de programma’s en niet voor overheadkosten. Er worden ook geen duurbetaalde medewerkers ingehuurd, maar wel lokale, positief ingestelde mensen. Deze leren hoe ze het best voor de kinderen kunnen zorgen. Zowel internationale als Thaise vrijwilligers openen de wereld van de kinderen door hun vaak unieke vaardigheden en kennis te delen. Bezoekers maken het verschil omdat zij de link zijn met de buitenwereld. Op www.thaichilddevelopment.org is uitgebreide achtergrondinformatie te lezen.

De Oogstgave is een aloude traditie binnen Stöppelhaene. In het verleden stelden de Sallandse boeren een aantal garven rogge of andere gewassen beschikbaar aan de geestelijkheid. De opbrengst daarvan ging naar armen en zieken. Sinds jaar en dag is dat vervangen door een geldinzameling van de WOR (Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte). Vorig jaar ging er 26.600 euro naar het landbouwproject ‘Groentetuinen in Nicaragua’, aangedragen door ontwikkelingswerker Bert Neevel uit Heino.

Lees ook

‘Een echt dorpshart waar iedereen zich thuis voelt’

Jelle Vloedgraven vanaf 1 april uitbater van Het Wapen van Wesepe; ‘Ik ben niet vies …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.