luttenbergse wolf doorkruiste heel nederland

De wolf is oorspronkelijk afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern, een deelstaat in het uiterste Noordoosten van Duitsland. Dat is bekend, omdat ze daar een halsbandzender heeft omgekregen. Ook kreeg ze daar een naam: Naya, geboren in 2016. Door de halsbandzender kon de route van de wolf nauwkeurig worden gereconstrueerd.

Op 19 december nam dr. Norman Stier van de Technische Universiteit Dresden contact op met WENR (Wageningen Environmental Research) om te melden dat op 18 december een gezenderde wolf uit zijn onderzoek Nederland was binnengelopen. Onderzoeker Hugh Jansman van WENR heeft later enkele plekken waar Naya meerdere uren doorbracht onderzocht om informatie te krijgen over het eetpatroon (welke prooidieren zijn aangetroffen) en de slaapplaatsen van de wolf.

“Voor een wetenschapper is een dier met een zender altijd interessant, helemaal als het een wolf is”, laat Hugh Jansman weten op de website van de Wageningse Universiteit. “Het is uniek dat we dankzij het onderzoek van onze Duitse collega’s informatie hebben verkregen over de wijze waarop een wolf zich beweegt in het Nederlandse landschap. Daar kunnen we veel van leren. In overleg met onze Duitse collega’s mogen wij nu de route die Naya door Nederland heeft gelopen op hoofdlijnen openbaar maken.”

Op dit moment worden DNA-monsters van gedode schapen op het laboratorium van WENR onderzocht om te kijken of deze dieren daadwerkelijk door een wolf zijn gedood. Jansman: “In het veldonderzoek hebben we vastgesteld dat Naya natuurlijke prooien heeft gegeten, zoals reeën en waarschijnlijk ook haasachtigen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.