loonbedrijf grefelman viert 60 jarig bestaan met open dag

“Je kunt als loonbedrijf veel investeren in wegenbouw en grondwerk, maar als je dan doordeweeks pas na vijf uur bij de boeren komt, dan verlies je klanten. Wij hebben ook geïnvesteerd in verbreding, dat moet ook, maar het agrarisch loonwerk is en blijft onze grote passie. Dat staat op één! En dat heeft ons in de loop der jaren ook klanten opgeleverd!”

Loonbedrijf Grefelman is een van de grotere loonbedrijven van Salland. Het werkgebied ligt in een straal van 20 kilometer rond Luttenberg. Het is nog steeds een echt familiebedrijf. Eentje met de ‘ouderwetse’ waarden uit de begintijd, maar ook met de kennis en de technologie van nu. “Wij lopen voorop als het om precisielandbouw gaat”, stelt Eduard. “Dat is de toekomst. Aan de hand van vooraf ingevoerde coördinaten bewerk je de percelen. Bij het egaliseren van terreinen kun je vooraf de hoogtes al inmeten. Die komen dan op de taakkaart te staan. Alles gaat vanzelf. We hebben zelfs hakselaars met een opbrengstmeting. Die opbrengsten kun je weer vertalen naar de bemesting. We hebben net geïnvesteerd in bemestingsvoertuigen met GPS-besturing. Die nemen we binnenkort in gebruik. Dan bemesten we plaats-specifiek en de data worden automatisch doorgestuurd naar de maïszaaier die aan de hand van die gegevens de rijen maïs inzaait.”

Betrokken
Loonbedrijf Grefelman werd in 1958 opgericht door de broers Herman en Arie Grefelman. Herman was nog maar 21, Arie zelfs nog jonger. Ze begonnen met een trekker met een meststrooier. “Ze moesten die meststrooier met de greep vullen”, vertelt Eduard. “Dat waren ze natuurlijk al snel spuugzat en daarom kwam er ook al snel een kraan.” Het bedrijf groeide. Arie nam na verloop van tijd afscheid als mede-eigenaar en kwam bij Herman in loondienst. Helaas overleed hij op jonge leeftijd.

Het bedrijf groeide ondertussen voorzichtig door. Eind jaren zestig verhuisde Loonbedrijf Grefelman naar een nieuw perceel, enkele honderden meters dichterbij Luttenberg. In 1990 trad Eduard toe tot het bedrijf, in ’99 gevolgd door zijn partner Renate. Toen had het bedrijf zeven medewerkers, inmiddels zijn dat er veertien. Exclusief oproepkrachten en stagiaires. Herman heeft het bedrijf al geleden overgedaan aan het stel. “Maar hij is er nog zes dagen per week. Enorm betrokken bij wat we doen. Elke dag staat hij klaar voor kleine reparaties en laswerk, om onderdelen te halen of eten voor onze medewerkers rond te brengen.”

Modern
Eduard en Renate hebben altijd ingezet op beheerste groei. Dat is in de loonwerkerswereld lastiger dan het lijkt. Investeren in een extra hakselaar? Hartstikke leuk, maar je hebt ook meteen een extra tractor nodig. En nieuw personeel. Bij dergelijke investeringen gaat het om tonnen tegelijk. “We hebben wel eens te fors geïnvesteerd”, stelt Eduard dan ook. “Dat heeft wel eens voor moeilijke periodes gezorgd. Dat is een leerproces. Van de crisis hebben we weinig last gehad.”

Renate: “De koeien poepen, gras blijft groeien, dat gaat allemaal gewoon door.” Eduard: “In ons wereldje wordt alles bepaald door de melkprijzen en het weer. Als de melkprijs slecht is, blijven er bij boeren wel eens dingen liggen. En als de oogst slecht is, hebben wij het ook slecht. Daarom moet je ook verbreden. Wij doen ook grondwerk. Maar je moet ook goed investeren. In technische ontwikkelingen die voor een boer te duur zijn, maar voor ons, verdeeld over heel veel bunders, rendabel kunnen zijn. En op tijd vervangen hè. Ik denk dat we een van de modernste machineparken uit de buurt hebben. Dat moet ook. Als je met een oude trekker komt aanzetten en de boel stil komt te liggen door een storing, krijg je dat te horen van de boeren. ‘Dat komt er nou van met die oale pröttel!'”

Trekkergek
Ambitie om enorm te groeien, hebben ze niet. “We vinden het zelf erg fijn om de boel te kunnen overzien en iedereen bij naam te kennen”, stelt Renate. “Het personeel én de klanten. Dat we weten wat er bij iedereen speelt. Daar ligt onze kracht. Een enorm bedrijf is niks voor ons.” Eduard: “Je wordt loonwerker omdat je een trekkergek bent. Aan zelf op de tractor zitten, kom ik echter nauwelijks meer toe. Dat vind ik wel eens jammer.”

De agrarische wereld is aan het veranderen. Al gaat het alleen maar over de schaal van de bedrijven. Eduard: “Als we vroeger een opdracht kregen om bij een klant het gras te maaien, dan was tien hectare al veel. Tegenwoordig praten we vaak al over dertig hectare. En honderd bunder is ook geen uitzondering. Maar begrijp me niet verkeerd, we zijn ook blij met de kleine opdrachten. Die hebben ons groot gemaakt. We willen iedereen bedienen. Maar als ik kijk naar hoe het vroeger ging met de betalingen… Tegenwoordig is de facturering geautomatiseerd. Vroeger kwamen de boeren hier aan huis met een sigarendoosje met daarin het geld. Of pa ging bij ze langs. En dan werd er een borrel gedronken.”

Maïstijd
Renate stelt dat de ouderwetse romantiek van het loonwerk echter niet is verdwenen. “Neem de maïstijd. Al onze medewerkers willen dan mee. Samen de schouders eronder. Dat zijn lange dagen, maar niemand die afgelost wil worden. Dan ontstaat er toch een sfeertje. Daar wil iedereen onderdeel van zijn. En als het dan klaar is, dan samen een biertje! En zo gaat het ’s avonds ook. Als iemand op de kraan zit en klaar is, belt-ie de anderen om te vragen of-ie nog kan helpen.” Eduard: “De maïstijd blijft bijzonder. Ook voor onze klanten. Ik denk dat er heel wat kinderen een dagje ziek zijn als er bij hen thuis gehakseld wordt. Al die grote machines, dat vinden ze fantastisch!”

Het open huis op zaterdag 3 februari duurt van 10.00 tot 18.00 uur. De bezoekers kunnen onder het genot van een hapje en een drankje het machinepark bezichtigen. Voor de kinderen is er vermaak. Iedereen is welkom. Loonbedrijf Grefelman is gevestigd aan de Lemelerweg 62 in Luttenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.