logisch dat je een goed verblijf wilt als je je huis bijna niet ziet

Van een relatief simpele vrachtwagen die plaats kan bieden aan twee paarden, een zogenaamde parados, tot aan trucks, waarin ook kleine verblijven (inclusief keuken, zitruimte en slaapcabines) zijn gebouwd. “Of ik me trots voel als ik door de hallen loop? Nee, dat niet. Daar ben je gewoon niet altijd mee bezig. Maar als je me dit dertig jaar geleden had verteld, had ik je niet geloofd!”

Jonny, geboren in Renkum, opgegroeid in Ede, werkte, voordat hij met zijn eigen bedrijf startte, bij het carrosseriebedrijf van zijn vader. Ook een paardenman. Maar Jonny wilde voor zichzelf beginnen. “Ik zocht een locatie. Op vakantie in Gran Canaria kwam ik een paar Raaltenaren tegen en zij tipten mij een leegstaand pand aan het kanaal. Na de vakantie ben ik daar eens gaan kijken. Stöppelhaene was net aan de gang. Ik vond het gezellig. En al vrij snel ben ik in dat pand getrokken.”

Mercedes 508
Eerst deed hij alles nog zelf, geholpen door ‘goede buur’ Ferry Haarman. “We bouwden kleine vrachtwagens van het type Mercedes 508 om tot paardenwagens voor twee tot drie paarden.” Het ging hard. Al na een jaar kon Jonny zijn eerste medewerker in dienst nemen, na negen jaar waren dat er al zo’n tien tot vijftien, weer tien jaar later had Jonny zo’n veertig mensen in dienst en nu is dat aantal ongeveer zeventig.

Het bedrijf is inmiddels al weer sinds 2003/2004 gevestigd aan de Heesweg, waar het in totaal over 8.000 vierkante meter aan bedrijfshallen en kantoren beschikt. Elk jaar rijden ruim veertig grote horse trucks de panden uit. Daarnaast ook nog eens zo’n twee tot drie paradossen per week. En dan ook nog wel eens wat trucks voor andere sportteams of bijvoorbeeld de NAM.

Eigen identiteit
Het geheim? “De groei was een continu proces”, stelt Jonny. “Een jaar of dertig geleden kwamen de meeste trucks nog uit Duitsland en Groot-Brittannië. Toen vergaapte ik me er nog aan. Maar al snel kreeg ik de vraag: ‘Kun je ook zoiets?’ En dan pak je het aan en probeer je het. Ik heb altijd goed gekeken naar wat andere bedrijven doen. Maar dan wel met de intentie om het nog beter te doen. Ik heb een hekel aan kopiëren. Het klinkt misschien wat arrogant, maar dan bouw je vanzelf een goede naam op. Inmiddels hebben onze trucks een eigen identiteit. We worden bijvoorbeeld geroemd om onze paardenruimtes. We moesten al die jaren wel blijven groeien om tegemoet te komen aan de vraag. Het mocht met de levertijden niet uit de hand lopen. En eerlijk is eerlijk, we presenteren ons ook op veel evenementen. Maar ik denk dat het grootste deel van de groei gebaseerd is op mond-tot-mondreclame.”

Niet dat het altijd vanzelf ging. Vooral de laatste jaren van de crisis waren moeilijk. “Toen die begon, zaten er nog veel opdrachten in onze portefeuille, dus de eerste jaren kwamen we moeiteloos door. Maar daarna, zo rond 2011, werd het lastiger. Gelukkiger hebben we niemand hoeven ontslaan en zijn we er zonder al te veel kleerscheuren uit gekomen.”

Rich and famous
Dat Roelofsen Carrosseriebouw levert aan klinkende namen als Jeroen Dubbeldam en de gebroeders Schröder en zelfs het Koninklijk staldepartement tot haar klanten mag nemen, maakt mensen nieuwsgierig. Een aantal belangstellenden kwam vooral een kijkje nemen om meer te weten te komen over ’the lifestyles of the rich and famous’. Dat ontkent Jonny niet. “Maar die investeringen die ze doen, zijn ook een noodzakelijk kwaad”, stelt hij. “Ruiters en paardenverzorgers, de grooms, reizen van concours naar concours. Er zijn ruiters die bijna hun huis niet zien. Die komen dinsdag terug en vertrekken op woensdag weer. Dan is het ook logisch dat je een goed verblijf wilt.”

Aan zelf sleutelen komt Jonny niet meer toe. Hooguit hobbymatig nog. Vindt hij jammer, maar het is niet anders. “Maar het is wel heel prettig dat ik weet waarover ik praat. Dat ik zelf ook horse trucks heb gebouwd. Dat ik een passie heb voor de paardensport en dezelfde taal spreek als de opdrachtgevers!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.