Home / archiefcentraal / kees huls nu naar bestuursrechter om investeringen rijkswegen

Kees Huls heeft nu ook officieel bij de bestuursrechter een klacht ingediend tegen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Raaltenaar vindt dat de inwoners van Overijssel zwaar achtergesteld worden bij die in de meeste andere provincies als het om de uitgaven voor rijkswegen gaat. 

kees huls nu naar bestuursrechter om investeringen rijkswegen

Huls diende in oktober vorig jaar al een klacht wegens discriminatie in bij het College voor de Rechten van de Mens. Die klacht werd echter niet in behandeling genomen omdat het om discriminatie op van de woonplaats (Overijssel) gaat. Het College oordeelt alleen over zaken die met discriminatie wegens o.a. godsdienst, levensovertuiging, ras, nationaliteit of geslacht hebben te maken.

Als er in de periode 2005-2010 in Overijssel net zo veel geld per inwoner besteed zou zijn als in Utrecht, dan was er volgens de berekeningen van Huls in deze provincie 1,2 miljard euro meer voor wegen beschikbaar geweest. Volgens Huls komt daar nog bij dat de provincie Overijssel zelf veel bijdraagt aan rijkswegen en dat maar ruim 4 procent van de in Overijssel opgebrachte wegenbelasting ook daadwerkelijk aan rijkswegen in deze provincie besteed wordt.

Direct nadat de Raaltenaar nul op het rekest had gekregen bij het College voor de Rechten van de Mens, kondigde hij al aan naar de rechter te stappen. Onlangs heeft hij officieel een uitgebreid verzoekschrift bij de rechtbank ingediend. Daarin stelt hij dat het ministerie opdracht moet krijgen om de eigen meerjarenbegroting snel aan te passen ‘en de prioriteiten te leggen bij de achtergestelde provincies.’ In Overijssel zou dat betekenen dat de rijkswegen 35 (Zwolle-Enschede), N36 (Almelo-Ommen) en N60 (Zwolle-Emmeloord) zo snel mogelijk volwaardige autosnelwegen worden.

Daardoor wordt volgens hem ook voorkomen dat geplande investeringen bij onder meer kruispunt Bos (‘Halfslachtige oplossingen’) over enkele jaren weggegooid geld zijn. Bovendien wordt de onmogelijke situatie in Mariënheem opgelost door een echte rondweg. Volgens Huls is dat extra geld beschikbaar als de grote investeringen voor vliegveld Lelystad uitgesteld worden.

Lees ook

Bootcamps voor sporters met beperking

REGIO – Om fit aan de start van het nieuwe seizoen te verschijnen organiseren de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.