inspiratiefestival in raalte in teken van bestuurlijke vernieuwing

Op het programma staan verschillende presentaties van geslaagde initiatieven elders. Giny Hoogeslag uit Heeten namens de initiatiefgroep: “Daarmee willen we duidelijk maken dat er al op verschillende plekken in het land inspirerende voorbeelden zijn van lokale democratische vernieuwing.”

De initiatiefgroep nodigt zowel inwoners als raad en ambtenaren uit om op een andere, modernere manier de omgang tussen inwoners en overheid te organiseren. De initiatiefgroep is tijdelijk. Giny: “We willen geen nieuwe organisatie oprichten; het doel van de initiatiefgroep is om het experimenteren aan te jagen. Met het festival willen we laten zien dat ‘besluiten nemen waar de gevolgen worden ervaren’ echt kan. En dat we daarin niet per sé het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Ons streven is om in 2018 minimaal één experiment starten binnen de gemeente Raalte.”

Het programma van het ‘Mangs Bu-j Te Bange inspiratiefestival’ wordt geopend door participatie-expert Joop Hofman. Daarna volgen twee workshoprondes van elk ongeveer een half uur. De sprekers vertellen bondig hun verhaal uit de praktijk: wat was de aanleiding, wat hebben ze gedaan, wat is het resultaat en welke gouden tips hebben zij voor anderen die iets vergelijkbaars willen doen? Aansluitend is er ruimte voor vragen en uitwisseling.

Sprekers
Het gaat om: burgemeester Adriaan Hoogendoorn en programmamanager Marten Muller over ‘Oldebroek voor mekaar’ en de burgerbegroting in die gemeente; Thea ten Have over de CultuurCaravaan Hellendoorn; ambtelijk kartrekker Hennie Rodijk en betrokkene Ben Wichers Schreur over Groen Samen Doen Raalte; Petra van Houdt over het ‘bewoner als bestuurder’-experiment in Elden en Job Kantelberg van de gemeente Enschede over het vuurwerkbeleid dat met behulp van een zogeheten ‘G1000’ vanuit inwoners is opgesteld. Burgemeester Martijn Dadema krijgt het laatste woord, waarna er gelegenheid is om na te praten. Wie belangstelling heeft om zelf ook iets doen met het verfrissen van de lokale democratie kan zich melden.

Het festival duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via niettebange@gmail.com

De groep bestaat uit inwoners van de gemeente Raalte, waarvan de meesten al jarenlang maatschappelijk actief zijn en heeft verder geen politieke kleur. Naast Giny gaat het om Dion van den Bersselaar uit Heeten, Jasper Guldemond uit Broekland (eerder in PB Broekland en ex-raadslid namens GB Raalte), Daniëlle Besten (bestuurlijk actief het in verenigingsleven in Heeten), Gerlant Zielman (columnist Salland Centraal en ex-PB Laag Zuthem) en Herman Holtmaat uit Luttenberg (die daar deel uitmaakt(e) van verschillende commissies en besturen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.