heinose varkenshoudster nieske neimeijer ervaringen met natuurlijke middelen meer delen

Neimeijer sprak namens ‘De Groene Weg’ waaraan zij (een groot deel van) haar biologische varkens levert. Uit eigen onderzoek van deze leveranciersvereniging bleek dat zo’n 12 procent van de leden natuurlijke middelen gebruikt zoals bijvoorbeeld kruidenextracten. “Het zijn echter heel veel verschillende middelen waarvan de resultaten ook niet altijd even duidelijk zijn. Meer duidelijkheid over de resultaten is dus belangrijk voor andere boeren.” Dat is volgens haar ook belangrijk voor dierenartsen. “Ik heb zelf een dierenarts die graag met mij meedenkt, maar andere dierenartsen moeten niks van deze middelen hebben. Als je beschikt over betrouwbare kennis en ervaringen, dan zal dat veranderen.”

Neimeijer krijgt steun van Maria Groot die zich namens het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt al sinds 1999 bezighoudt met natuurlijke geneesmiddelen. Eerst hadden vooral biologische boeren belangstelling. Nu het antibioticagebruik bij de gangbare veehouders in enkele jaren meer dan gehalveerd is, hebben ook deze boeren steeds meer interesse. Groot schreef voor elke dierensoort een handig ‘Stalboekje’ met een duidelijk overzicht van deze middelen, wanneer die wel of niet gebruikt moeten worden en wat de effecten zijn. De boekjes waren eerst voor biologische veehouders bestemd, maar nu zijn er ook aangepaste boekjes voor gangbare boeren.

Ook Groot vindt dat er meer openheid moet komen. “Boeren moeten hun ervaringen breed delen en niet alleen beperken tot hun eigen studiegroep.” Zij vindt natuurlijke middelen niet automatisch goed. “Daarom is het ook zo belangrijk om het resultaat en mogelijke bijwerkingen te kennen.” Zowel zij als Neimeijer vindt overigens een goede bedrijfsvoering van de veehouder het allerbelangrijkste voor dierenwelzijn en gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.