groenlinks olst wijhe maakt verkiezingsprogramma bekend

“Het is de rode en groene draad in ons programma”, grapt lijsttrekker Ferdi Hummelink. “Je komt het thema dus niet alleen in het gelijknamige hoofdstukje Energie en Klimaat tegen, maar ook bij andere onderwerpen als verkeer, onderwijs, economie en woningbouw.”

Zo bepleit GroenLinks Olst-Wijhe het ontwikkelen van een gemeentelijke voedselstrategie. Dat moet leiden tot meerjarenbeleid waaraan producenten, consumenten, maatschappelijke- en belangen- organisaties allemaal een bijdrage leveren. Einddoel is om de voedselvoorziening van Olst-Wijhe zo onafhankelijk mogelijk te maken van fossiele brandstoffen, door vermindering van transport, schonere productiemethoden en een ander consumptiepatroon.

In de watten
Niet verrassend voor een groene partij, wil GroenLinks dat fietsers en voetgangers in de watten gelegd worden met een nadruk op langzaam verkeer. Dat resulteert onder andere in meer fietswegen, waar het tempo van autoverkeer ondergeschikt wordt gemaakt aan dat van fietsers. Het busvervoer moet van de partij zo snel mogelijk elektrisch worden, en GroenLinks wil dat overal in Olst-Wijhe elektrische laadpalen voor personenauto’s gaan verschijnen.

“Maar we gaan de lucht boven Olst-Wijhe natuurlijk niet schoner zitten maken als we tegelijk zouden toestaan dat er vanuit Lelystad jaarlijks 40.000 vliegtuigen over ons heen gaan komen”, zegt Hummelink strijdbaar. “De gemeente moet zich veel krachtiger dan nu opstellen tegen de onzalige plannen voor uitbreiding van Lelystad Airport.”

Onderscheidend
Andere onderscheidende punten in het verkiezingsprogramma zijn onder meer de wens om als gemeente een experiment aan te gaan met invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor minima. Ook wil GroenLinks gerichte maatregelen om het aantrekkelijker te maken voor starters op de woningmarkt om zich in Olst-Wijhe te vestigen. “En jongeren moeten weer een eigen vast honk krijgen in Wijhe en Olst. Het wegbezuinigen van dergelijke voorzieningen is een domme zet geweest”, aldus lijsttrekker Hummelink.

Onversneden ambitie
“Onze handen jeuken”, vervolgt hij. “We hebben er zin in om positieve veranderingen in Olst-Wijhe te helpen bewerkstelligen. Onze onversneden ambitie is om deze gemeente sociaal, economisch en ecologisch de meest duurzame van Nederland te maken.”

Het volledige verkiezingsprogramma is te vinden op de website van GroenLinks Olst-Wijhe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.