gerlant vaak ben je te bang

Ik hoor nu in eens bij de ‘loslopers uit Raalte’, een politieke naam voor een groepje burgers. Samen met vier anderen organiseer ik ‘Mangs be-j te bange’, een inspiratiefestival om jullie en politici ideeën te geven hoe je als burgers meer de touwtjes zelf in handen kan pakken. Waar ik mij toen vooral aan ergerde, was dat ik een huisje wilde bouwen hier in het dorp, maar dat er maar steeds geen bouwgrond beschikbaar was en het slappe politieke geouwehoer daarom. In de kroeg werd ik door wijlen Arie Klinkhamer, ex-politicus en erelid van Plaatselijk Belang (Pb) uitgedaagd om het dan maar zelf te gaan doen. Niet met mijn grote mond in de kroeg zitten mopperen maar zelf in het Pb bestuur.

De eerste twee jaar zat ik daar voor ‘spek en bonen’. Werd knettergek van al die mailtjes van ambtenaren die iets ‘leuks’ hadden bedacht en waar wij dan bij moesten komen opdraven en hun ideeën aanhoren, zodat wij dat weer aan onze dorpsgenoten konden gaan vertellen. Wij waren vrijwilligers, maar wat ze van ons wensten was een dagtaak. Mijn collega’s waren door de wol geverfd, streepten af. Dit doen we niet en dat doen we niet, zo minimaal mogelijk. Arie had een netwerk en kreeg dingen wel voor elkaar. Ondergrondse glascontainers, wel in Raalte-dorp maar niet in Laag Zuthem? Dat wist Arie zeker, dat pikken wij niet. Hij fietste een rondje door de politiek en kreeg het voor elkaar.

Ik leerde dat je zonder netwerk niks bereikte. Het was geven en nemen en daarvoor moest ik naar de raadszaal, waar ze allemaal bij elkaar waren en je de een na de ander kon aanschieten en je verhaal vertellen. Een van de dingen die toen veranderde was die eindeloze stroom met e-mail. Na achtjaar in Pb kwam er ook bouwgrond, maar daarvoor moest ik gaan inspreken bij de gemeenteraad. Niet één keer, niet twee keer, maar meerdere keren. Met een knoop in de maag ging ik. Ik zat liever op de trekker in plaats van in die zaal met 24 ‘vreemde snuiters’ die zich zelf zo belangrijk vonden. Tenminste, zo ervaarde ik dat op dat moment en ik heb dan ook regelmatig in die tijd mijn opgedane stress afgereageerd met mijn rechtervoet op het gaspedaal van de trekker. Vake be-j te bange was dan het credo. Inschatting maken en gas d’r op.

Het ging eigenlijk altijd goed, maar dat anderen daar dan weer niet zo blij mee waren, dat gecross van mij, was een leerproces. Net als er uiteindelijk achter komen dat die 24 ‘snuiters’ gewone mensen zijn uit alle lagen van de bevolking. Van jurist tot schoolmeester en van boer tot ziekenverzorger. Mensen die allemaal stuk voor stuk met de beste intenties raadslid zijn en zich allemaal afvroegen hoe ze de burger meer konden betrekken, een persoonlijke stem te geven in Raalte.

In dat proces heb ik zelf ook een poosje stage gelopen als politicus maar ik kwam er al gauw achter dat vernieuwen alleen kan van onderaf, aangedragen door de bevolking en dat de politiek daar dan wat van vindt. Niet vanuit een zetel in de raad veranderen ‘Top down’ maar ‘Bottom up’ is hoe het werkt in een moderne democratie en dat je daarbij politiek neutraal moet zijn om te zorgen dat het geen circus wordt waarbij burgers teleurgesteld afhaken.

Neutraal is ook een relatief begrip, iedereen heeft een mening en brengt die mee als hij iets zegt of schrijft. Deze rubriek is ontstaan daardoor. Je mening geven en je a public zwak opstellen, zodat toetsenbordridder ‘Jan Anoniem’ op je kan schieten maakt dat je net zo kwetsbaar bent als een politicus, maar kweekt ook dat ik nu vrij binnen die politiek kan rondfietsen.

Met een groep Raaltenaren hebben we bij elkaar gezeten, waarbij mensen, ondernemers afhaakten, omdat ze bang waren dat andere belangen geschaad werden als ‘de politiek’ dit initiatief niet zou slikken. Uiteindelijk hebben we met zes personen er de klap er opgegeven. Jasper Guldemond heeft deze week afgehaakt en met vijf man gaan we door. De reden daarvoor heeft u kunnen lezen en de discussie die onder dat artikel staat, daar vind ik wat van. Ik ken Jasper al jaren als een integere jongen en respecteer zijn afwegingen.

In mijn tijd in plaatselijk Belang waren er allerlei goede en leuke ideeën in ons dorp,maar die werden afgeketst. Kan niet, mag niet of wil niet, kwam er uit Raalte. Die tijd is geweest, er is al veel veranderd ten goede de laatste vier jaar. Ik zie PB en de gemeente goed samenwerken maar de komende jaren worden nog beter, bekijk de verschillende verkiezing programma’s van de politieke partijen maar. Mangs be-j te bange is niet om jou politicus of columnist te maken, maar om je meer ‘baas’ te maken in jouw dorp of wijk en de politici gaan je daar bij helpen.

Mijn mede ‘loslopers uit Raalte’ gaan u de komende week ook zelf vertellen wat hun motivatie is. Een leraar, een ambtenaar, ach ze vertellen zelf wel wie ze zijn. Hoe persoonlijk ze het maken weet ik niet, maar ‘Vake be-j te bange’ of nog platter Sallands; Mangs be-j te bange. De gedeputeerden in Vilsteren? Zij betalen dit festival, want bij de provincie kijken ze mee hoe Raalte dit gaat doen. Niet Top down maar Bottom up en ze willen wat leren. Ik hoop jullie de 7e te zien. Om 19.30 uur in het Carmel en je hebt maar zo kans dat ik daar ben in spijkerbroek, met een knoop in de maag en op de trekker. Ik zal mijn rechtervoet in bedwang houden, als je te snel wilt wordt niet gewaardeerd. Dat heb ik in de afgelopen vijftien jaar geleerd.

gerlant@sallandcentraal.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.