de mensen achter mangs be j te bange herman holtmaat

“Er stond een foto in de krant van mij als één van de initiatiefnemers van het Mangs bu’j te Bange festival. Nu vragen ze mij de laatste dagen vaak: ‘wat is dat nou weer, waar ben je nou weer mee bezig?’ Nou, als me één ding duidelijk is geworden de laatste jaren, dan is het wel dat we niet te bang moeten zijn en meer en meer zelf onze toekomst zullen moeten bepalen en de regie om dit te bereiken zelf in eigen hand moeten nemen.

Ook in mijn mooie dorpje Luttenberg, dat we zo graag de parel van Salland noemen is dat het afgelopen jaren duidelijk geworden. De zorg trekt zich terug, dat gaan we dus zelf regelen. Zorggroep Raalte was genoodzaakt Maria-Oord te sluiten. Onze ouderen kunnen niet meer echt oud worden in Luttenberg. Of toch wel, als we het nou eens zelf gaan regelen? En dat gaan we doen. We gaan zelf mooie woningen realiseren voor onze ouderen met daarbij ook onderdak voor de zorg, zodat die nabij blijft. OZO verbindzorg is hierbij ook een mooi voorbeeld van samen de regie nemen; mantelzorgers en professionals. De dagbesteding voor onze ouderen doen we in het mooi verbouwde gemeenschapscentrum Elckerlyc. Op deze manier is deze overdag ook mooi bezet en dat draagt bij aan de exploitatie van Elckerlyc.

De woningcorporatie Salland Wonen trekt zich ook meer en meer terug uit de buurtdorpen. Dit betekent minder sociale woningen voor met name ouderen en jongeren. Ook dit gaan we zelf regelen. We hebben de bibliotheek aangekocht en er twee mooie woningen van gemaakt. We hebben de jongeren bij elkaar gebracht om in het nieuwbouwplan “Borgwijk” onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) jongerenwoningen te gaan bouwen. En we hebben nog meer plannen; ook voor mensen die meer hulpbehoevend zijn.

De overheid trekt zich meer en meer terug en kan niet alles meer voor ons regelen en dus zullen de verenigingen en inwoners het zelf moeten doen als we tenminste die dorpen leefbaar willen houden. Een mooi voorbeeld is sportaccommodatie “ de Achterberg”. Die is geheel in onze eigen handen. En we draaien helemaal op vrijwilligers met jaarlijks een positief resultaat. We besturen en regelen het zelf met elkaar. De gemeente heeft er geen omkijken naar.

Zo zie je dat de inwoners weer trots worden op hun dorp en elkaar helpen om de voorzieningen in stand te houden. En dat is nou precies wat mij drijft om me daar voor in te zetten. Dat geeft heel veel voldoening. Het waarderen van deze inwonersinitiatieven vraagt ook een totaal andere benadering van de gemeente en de overheidsambtenaren. Zij moeten uit de cultuur kruipen van willen controleren en beheersen. Gooi de regels van de overheid weg en luister naar de regels van de inwoners. De gemeente moet veel meer mede opdrachtgever worden en mede-investeerder in deze inwonersinitiatieven.

De ervaring leert dat het nog maar weinig gebeurt dat de gemeente opdrachten aanbesteedt aan inwoners. Het zelf aanleggen van het beachveld bij ons in Luttenberg is daar een mooi voorbeeld van. En dat was een echte win- win-situatie. Ook de verbeteringen aan de Heuvelweg is een mooi voorbeeld van samen optrekken van ambtenaren en inwoners. Er is vaak nog wat watervrees, mangs bu’j ook gewoon te bange. En daar gaat het “mangs bu’j te Bange festival” over op 7 februari. Nieuwsgierig? Kom maar gewoon.

Leg veel meer verantwoordelijkheid neer bij de inwoners zelf en steun dat ook met geld en door regeltjes los te laten. Dit alles kan leiden tot één grote dorpsonderneming Luttenberg met heel veel eigen regie voor en door de inwoners.

Het gaat echt nog veel mooier worden in de Parel van Salland.

Herman Holtmaat”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.