dagendoen nu echt van start

Alle deelnemende ouderen, op dit moment een stuk of dertien, krijgen een tablet in bruikleen, waarmee ze elke dag op de hoogte worden gehouden van de activiteitenagenda in Olst-Wijhe. Vervoer nodig? Ook dat is met een paar simpele handelingen zo geregeld. Annemarie Snijders en Monique de Gier zijn door ut Huus aangesteld om alles te coördineren.

Van sportieve activiteiten voor ouderen tot toneelstukken, van theater tot film, van expositie tot seniorendiner, van workshop tot lezing; noem het maar op; alles wordt in de dagagenda van Dag!enDoen! verwerkt. Natuurlijk is het ook mogelijk om een paar dagen naar voren te kijken. “We leven in een zap-maatschappij”, stelt Karin. “We willen nog op de dag zelf beslissen wat we gaan doen. Daar zijn we met Dag!enDoen! op ingehaakt. We laten zien wat Olst-Wijhe aan activiteiten te bieden heeft, dat is veel, en we verzorgen vervoer. Daartoe beschikken we nu over een elektrische auto.”

Het idee voor Dag!enDoen! ontstond zo’n jaar geleden toen Karin en Jan ’s ochtends een bakkie deden. Het Fonds Nuts Ohra had een ‘call’ uit gedaan. Er was geld voor nieuwe projecten. En al brainstormende kwamen de twee sociale ondernemers, Karin heeft haar eigen bureau Indeweer en Jan een consultancybureau, op het idee voor een digitale agenda. Nu, een jaar later, is het project van start gegaan. Karin en Jan begeleiden het; Annemarie en Monique voeren het uit. Daarvoor zijn ze allebei parttime in dienst van ut Huus. Ze krijgen hulp van vrijwilligers. Vorige week zijn de eerste tablets uitgereden. Er is inmiddels contact geweest met verschillende organisaties en verenigingen in de gemeente, die hun activiteiten met Dag!enDoen! zullen delen. Karin: “Zij bereiken hiermee een doelgroep die ze normaal niet altijd bereiken.” Annemarie: “Het leuke was dat we, toen we ons presenteerden bij evenementen en organisaties, er meteen een aantal informele ambassadeurs bij kregen. Zij waren ook enthousiast.”

Angst
Nou zal er bij verschillende ouderen, de doelgroep uiteindelijk, sprake zijn van een zekere digi-angst. Jan: “We bieden met gemakkelijke techniek andere mensen iets gemakkelijks. Het is een heel gebruiksvriendelijk programma, ontwikkeld door WebShade uit Raalte. Maar een allergie voor techniek is er bij sommige mensen zeker. We zijn nu bezig om een cursus in elkaar te zetten voor toekomstige gebruikers van onze tablet. Maar daarnaast komen onze vrijwilligers, de meedoeners, ook gewoon langs bij de mensen om alles uit te leggen.” Annemarie: “En als het nodig is twee keer of vaker. We blijven komen tot de angst weg is.” Toch valt het met die digi-angst, wat haar betreft, nog wel mee. “Ik ben al bij een vrouw van 90 geweest. Geen enkel punt. Die snapte het zo.” Karin: “Het zou ook mooi zijn als ons project eraan bijdraagt dat die angst voor computers minder wordt.”

Het gebruiksvriendelijke zit hem ook in de toon die het project wil aanslaan naar haar gebruikers. Als je de tablet opstart, krijg je meteen een spreuk, een vriendelijke begroeting of een grappig filmpje in beeld als begroeting. Met een druk op het touchscreen krijgt de gebruiker vervolgens de dagagenda in beeld.

Beeldtelefoon
Deelname aan Dag!enDoen! is gratis. Mede dankzij de financiële steun van verschillende fondsen. Naast Fonds Nuts Ohra ook Fonds Sluyterman van Loo, het Oranjefonds, de Provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe. Voor het eventuele vervoer wordt wel een bijdrage van 0,30 euro per kilometer gevraagd. De benodigde tablets zijn geregeld via de jongens achter het project Bep-tab. Een vorm van beeldtelefonie voor ouderen, die momenteel ook via de App store verkrijgbaar is. Die Bep-tab is overigens ook beschikbaar voor de deelnemers aan Dag!enDoen! Annemarie: “En daar zijn de ouderen ook enthousiast over.”

Daarnaast zullen commerciële partijen die hun activiteiten via de tablet willen presenteren op termijn ook een klein bedrag moeten betalen.” Winstgevend zal het niet worden, dat moge duidelijk zijn. Maar wel een mooi middel om ouderen in beweging te krijgen en sociaal isolement te voorkomen. Monique: “We gaan zien hoe het gaat lopen. Het is de bedoeling ook dat de ouderen een soort regelmaat vinden in de agenda. Zodat ze op een gegeven moment de tablet niet meer nodig hebben.” “We willen een jaar lang kijken hoe het gaat met Dag!enDoen!”, vult Karin aan. “Maar we hebben er veel vertrouwen in. Er zijn ook al meerdere andere gemeenten hier langs geweest om mee te kijken. Die zijn nieuwsgierig. Binnenkort gaan we ook met de gemeente in gesprek over de continuering na 2018.”

Belangstelling voor Dag!enDoen!? laat het de organisatie weten via: info@dagendoen.nl of tel: 06 13454151.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.