college heeft vertrouwen in toekomst rtv raalte

De vragen komen onder andere voort uit de recente onenigheid in het bestuur van RTV Raalte. Daarnaast bestaat er ook onduidelijkheid over gesprekken met Airplay Media. “We willen aangeven dat we de laatste tijd vaker vergelijkbare signalen ontvangen hebben en daarom verschillende gesprekken met het bestuur van RTV Raalte en Airplay hebben gevoerd”, zo stelt het college in antwoord op de vragen van de SP. “De omroep is in ontwikkeling, bezig met een veranderingsproces. Wij hebben op basis van de verschillende gesprekken die wij met het bestuur hebben gevoerd voldoende vertrouwen in een goede toekomst.”

De gesprekken met Airplay Media hebben alles te maken met de plannen van de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen). Die wil terug van 260 naar ruim 60 lokale omroepen. Het Raalter college had aanvankelijk de voorkeur voor een streekomroep bestaande uit de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Raalte. “Deventer wil echter samenwerken met de omroepen in de Stedendriehoek. Ommen en Hardenberg willen verder met Dalfsen en Twenterand. Daarmee blijft vooralsnog Olst-Wijhe over.”

De SP stelt ook dat de Carmel-lesprogramma’s die in samenwerking met RTV Raalte worden uitgevoerd er niet meer zijn. Maar dat komt volgens het college doordat de kartrekker, een docente, ermee is gestopt en er te weinig animo was. “Er zijn echter vier leraren die het lesprogramma enthousiast hebben overgenomen. Dat betreft zowel TV als radio.”

Het college antwoordt desgevraagd dat een uur radio maken ongeveer duizend euro kost en een uur tv een paar duizend euro. Veel geld, maar het college stelt dat het onterecht zou zijn om de stekker uit de omroep te trekken. “De stichting levert de overeengekomen activiteiten en maakt de verwachtingen wat ons betreft waar. Het commissariaat voor de Media hanteert een ICE-norm voor het media-aanbod. Zo moet ten minste vijftig procent van de toetsingstijd (16 uur per dag) een informatief, cultureel of educatief karakter hebben, gericht op de eigen gemeente. Van deze vijftig procent dient vervolgens zestig procent een lokaal informatief of educatief karakter te hebben. De overige veertig procent mag een lokaal cultureel karakter hebben. Stichting RTV Raalte heeft aangegeven aan deze norm te voldoen en heeft te kennen gegeven dit de komende jaren uit te breiden op zowel radio, televisie en internet.”

De gemeenteraad van Raalte is op 19 oktober akkoord gegaan met de aanwijzing van RTV Raalte als lokale media-instelling. Dat betekent dat de omroep de komende vijf jaar recht heeft op 20.000 euro per jaar. Dit komt uit een pot van de Rijksoverheid, die het bedrag naar de gemeente stuurt, die het op haar beurt weer doorsluist naar RTV Raalte. Daar zit geen gemeentelijke subsidie bij. Het college heeft echter wel de mogelijkheid om de bekostiging tegen te houden. “Zoals aangegeven houden wij de vinger aan de pols en blijven wij met het bestuur in gesprek”, zo stelt het college in de brief. “Op basis van de diverse gesprekken die wij met het bestuur van RTV Raalte hebben gevoerd, hebben wij vertrouwen in de toekomst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.