christenunie wil schadeprotocol gaswinning ook voor overijssel

Daar hebben de provincie en de gemeenten al een akkoord bereikt over een schadeprotocol, waarover de Rijksoverheid binnenkort een besluit moet nemen. Volgens minister president Rutte lijkt het er op dat dit met enkele weken voltooid zal zijn. Dit akkoord geldt echter alleen voor Groningen, omdat de betrokkenen daar er in meegedacht en gepraat hebben.

Nu de druk op de gaswinning elders toeneemt, zoals in Overijssel, vindt het statenlid Sybren Stelpstra van de ChristenUnie dat dit protocol ten minste ook voor Overijssel zou moeten gelden. Dat betekent volgens hem “dat Gedeputeerde Staten zich als de wiedeweerga moeten gaan verdiepen in het concept protocol en zich moeten aansluiten bij het gesprek over dit protocol”. Woensdag zal hij in de commissie vergadering van de Provinciale Staten daar dan ook vragen over stellen. Hij wil van gedeputeerde Staten weten of ze de inhoud kennen kennis van het “Groningse schadeprotocol” en op welke wijze zij in het traject willen en kunnen deelnemen. Mocht dat niet meer mogelijk zijn wil Stelpstra een toezegging dat Gedeputeerde Staten dit zo spoedig mogelijk ook voor Overijssel gaan regelen. Hierbij moet het uitgangspunt zijn dat de regeling niet onder mag doen voor die van Groningen, ook al kunnen de aanleiding en omstandigheden verschillen.

Naar de mening van Stelpstra is de overheid aan zet om het vertrouwen van de burgers terug te winnen. Dan past het volgens hem niet om een regeling te treffen als het leed al geleden is. Het is zaak om van te voren te weten hoe eventuele schades worden afgehandeld. Dat geeft volgens de ChristenUnie woordvoerder geen zekerheid over of er iets zal gebeuren, maar wel duidelijkheid over het vervolg als er iets gebeurt.
Eerder stelde Stelpstra schriftelijke vragen over garanties m.b.t. het volume en onafhankelijke schadeafhandeling van eventuele gaswinning bij Hardenberg. Nu echter de discussie volop in beeld is over een schadeprotocol in Groningen wil hij dat er spijkers met koppen worden geslagen en dat Overijssel niet achteraan komt lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.