binnenkort stille kettingzaag in de bossen van overijssel

Vorige maand nog kreeg Staatsbosbeheer Overijssel de Lean & Green Personal Mobility Award uitgereikt. Omdat het wagenpark van de boswachters in Overijssel voldoet aan de duurzaamheidsambitie van een minimale CO2-reductie van 20% in een periode van maximaal vijf jaar. En nu gaan ze aan de slag met accu-gereedschap. De motorzagen, bosmaaiers, bladblazers, heggenscharen en een slijptol worden aangedreven door Lithium-lon pro accu’s.

Stihl in het bos
Een volledig omgebouwde bestelbus zit vol moderne elektronica en elektrisch aangedreven professioneel handgereedschap. Het dak van de bestelbus is voorzien van een zonnepaneel zodat in het veld de accu’s ook gewoon opgeladen kunnen worden en er permanent doorgewerkt kan worden met volle accu’s. “Het wordt stil in het bos, voor ons voorlopig geen apparaten met benzinemotoren meer” zegt boswachter Nico Arkes. Hij is enthousiast over de proef met accu-gereedschappen: “We willen zoveel mogelijk af van gebruik van fossiele grondstoffen en CO2 uitstoot verminderen.” De boswachters uit het Vechtdal gaan een half jaar werken met de accu-gereedschappen om ervaring op te doen. Is het goed werkbaar, dan wordt de definitieve keuze gemaakt om geheel of gedeeltelijk door te gaan. Nico Arkes hoopt dat het een succes wordt en dat traditioneel brandstofverbruik van gereedschappen snel verleden tijd is.

Samenwerken aan innovatie
Bij de Stihl Groep Nederland staat innovatie en techniek nooit stil. Sinds het allereerste begin past Stihl revolutionaire technieken en vernieuwende ideeën toe. Al meer dan 90 jaar staat het bedrijf synoniem voor spitstechnologie. De ervaringen van de boswachters uit het Vechtdal gaan bijdragen aan het verbeteren van die techniek en aan het verminderen van CO2 uitstoot. In de proefperiode wordt met meerdere leveranciers gewerkt.

Staatsbosbeheer gaat in 2018 de inkoop van gemotoriseerde handgereedschappen landelijk aanbesteden waarbij een plan van aanpak voor verduurzamen van het machinepark een belangrijk onderdeel wordt in de gunningscriteria. De ervaringen uit de verschillende proefperiodes zijn belangrijk voor het aanbestedingstraject.

Boswachtersblog
De boswachter van het Vechtdal schreef een blog over de introductie van het accu-gereedschap. Kijk op staging2.boswachtersblog.nl/overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.