woolderink beerenburg mogelijk terug in het schap

Foto: Willem Schimmel (Mitra Raalte) verkocht in 2014 de allerlaatste flessen Jacoba Kruidenbitter en Beerenburg van Woolderink omdat de producent in Tilburg er mee stopte. De nu in Friesland gemaakte Jacoba is al weer sinds eind 2015 te koop. De kans is groot dat komende jaar ook met de productie van de Raalter Beerenburg gestart wordt.

Richard Woolderink, die met zijn broer Hans de in 2015 weer tot leven geroepen distilleerderij Woolderink leidt, is blij met het bericht uit Friesland. “We betrekken de Jacoba Kruidenbitter al van Weduwe Joustra in Sneek. Na een behoorlijk lang voortraject lukte het om in november 2015 de eerste flessen gebotteld te krijgen. En het bleek dat klanten van GWZ-producten (GWZ staat voor Gerard Woolderink & Zonen, red.) de Jacoba nog niet vergeten waren. Vooral rond de feestdagen liep het storm.” De vreugde was echter van korte duur. Medio juli 2016 ging de grote distilleerderij Dirkzwager failliet en die trok meerdere dochterbedrijven mee, waaronder Weduwe Joustra. In de winkels was dat niet direct merkbaar omdat er nog voldoende voorraad was. Distilleerderij Boomsma uit Sneek nam de Weduwe Joustra over en zette de zaken voort. “Met mijn jongste broer Hans ben ik toen naar Leeuwarden geweest. Met de directeur van dat Friese familiebedrijf hebben we afspraken gemaakt en zo kwam de productie van Jacoba weer op gang. Daarna ben ik bij De Monnik in Oldenzaal geweest en kon daar een afspraak maken over de distributie en alleenvertegenwoordiging van deze kruidenbitter voor heel Nederland.”

‘Geen probleem’
Toen vanuit Raalte onlangs kortgeleden gevraagd werd naar de gang van zaken rond de verkoop van de Jacoba werd voor de zekerheid ook nog even gevraagd of ze daar kans zagen de GWZ- Beerenburg-productie weer op te pakken. “Steve Sibson klonk meteen heel open en enthousiast,” zo merkte Richard. “Ik hoefde alleen maar het aloude recept op te sturen en dan zou hij er begin 2018 naar kijken. Meteen na ontvangst van het recept liet hij weten dat het er duidelijk uitzag en geen probleem moest zijn. Nou, als het hem lukt de Beerenburg van Woolderink te maken volgens de vanouds bekende smaak, dan is de rest geen probleem. Gezien zijn bericht en ervaring gaan we er dus van uit dat in 2018 Woolderink ’s Beerenburg weer van de bottellijn rolt.”

Hoe de flessen er precies uit gaan zien, daarover moet nog beslist worden, maar het zal lijken op het vanouds bekende geelkleurige etiket. “Het laatst gebruikte etiket ging richting het etiket van de GWZ-genever. Maar het etiket met daarop de pentekening van Teun de Haan uit Raalte past veel beter bij dit product dat in Raalte zoveel jaren gemaakt is. Ook alle andere elementen op het etiket passen we aan naar de oude situatie. De verdwenen distilleerderij Woolderink was in Raalte gevestigd aan de Varkensmarkt. Zo houden we de band met vroeger in leven. En net als bij Jacoba krijgt Beerenburg een rugetiket. Waarop wellicht een kleine foto van distillateur Harrie ‘de Snorre’ Woolderink, onze vader, komt met een leuke tekst over de herkomst. De distilleerderij heeft altijd aangegeven dat het recept afkomstig is van apotheker Hendrik Beerenburg uit Amsterdam.”

Eerste steen
Behalve de dranken komt mogelijk binnenkort aan de Molenhof ook de eerste steen terug van distilleerderij Woolderink. Die is bij de sloop onlangs bewaard gebleven en door Rob Knobben teruggegeven aan Richard Woolderink. “Als aanvulling op die steen zou er dan een plaatje met tekst bij kunnen met uitleg over de distilleerderij die daar jaren stond. Met uiteraard een verwijzing naar het voormalige Witte Kruis, het geboortehuis van Jacoba Eijkenaar die de naamgeefster van deze kruidenlikeur was.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.