tip van energieloket salland van een houtkachel krijg je het drie keer warm

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Vorige week hebben we iets geschreven over houtkachels. Vandaag iets over het hout. Want dat is wel een dingetje. Voordeel van hout stoken is dat het een ‘herwinbaar’ product is. Een boom groeit, dus we kunnen er oneindig mee door. Maar je moet het hout wel de tijd geven te drogen. Drie jaar staat daar voor. Dus moet je opslagruimte hebben. Maar ook al drie jaar vooruit werken. Vandaag een houtkachel, drie jaar geleden hout gesprokkeld. (Of hout kopen natuurlijk. En dat is nog helemaal niet zo goedkoop.)

Waarom je droog hout moet stoken? Dat geeft de meeste warmte (het vuurtje hoeft het vocht niet mee te verbranden) én (niet onbelangrijk): droog hout geeft minder tot geen rook. Als je echt goed droog hout hebt, hebben de buren geen last van jouw kachel.

Verschil tussen leem/speksteen en open haard: bij een open haard moet je stevig hout hebben dat lang brandt. Eikenhout bijvoorbeeld. Het vuurtje is namelijk jouw kachel. Bij leem/speksteen, mag je hout hebben dat makkelijk en fel brandt: kort en krachtig. Want hierbij verwarmt het vuurtje de kachel en de kachel verwarmt de ruimte. In dat laatste geval kun je ook goed uit de voeten met snel groeiende bomen als iep en es.

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte krijgen een gratis energiescan als ze serieuze plannen hebben de energierekening terug te brengen. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en geeft inzicht in zelf opwekken. Je moet je wel voorbereiden, dat bespaart de vakman tijd, maar het geeft ook aan dat je serieus nadenkt over aanpassingen.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor een checklist die je daarvoor moet invullen. Neem daarna contact op met het energieloket via
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.