tip van energieloket salland stook een vuurtje

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Een open haard is de minst efficiënte manier van je huis verwarmen. Je verstookt vooral de buitenlucht via de schoorsteen. Maar als de ruimte niet al te groot is, blijft er hitte genoeg over voor binnen. Dat is dan vaak wel korte en hevige warmte: de lucht wordt warm, niet de massa. Is het vuur uit, dan is de warmte ook weer weg.

Speksteen- of leemkachels doen het beter. Je verwarmt dan niet direct de ruimte, maar het vuur verwarmt de massa van de kachel en die kachel blijft nog uren nadat het vuur uit is, de ruimte verwarmen. Met stralingswarmte: je moet je daarbij voorstellen dat de warmte via stralen de hele ruimte doorgaat en weerkaatst. Daardoor komt de warmte van alle kanten. Omdat de warmte in de kachel gaat zitten, is deze verbranding veel efficiënter.

Welke kachel ook, ze zijn steeds slimmer. De hitte die anders via de schoorsteen verdwijnt kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een boilervat met water te verwarmen. Als je die dan weer aansluit op het verwarmingssysteem, scheelt dat veel energie! Met leemkachels kun je de warmte zelfs via een bijgemetseld bankje of een buizensysteem door een wand laten lopen.

In alle gevallen geldt: doe de schoorsteen dicht na gebruik. Want anders heb je een groot trekgat in huis. Dan ben je juist je warmte kwijt!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte krijgen een gratis energiescan als ze serieuze plannen hebben de energierekening terug te brengen. De scan geeft kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen en geeft inzicht in zelf opwekken. Je moet je wel voorbereiden, dat bespaart de vakman tijd, maar het geeft ook aan dat je serieus nadenkt over aanpassingen.

Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor een checklist die je daarvoor moet invullen. Neem daarna contact op met het energieloket via
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.