taalpunt raalte kan eigen succes niet bijbenen

Voorzitter Wierdsma en coördinatoren Corry Boone en Marie-José Nijhuis worden dan ook enigszins bevangen door dubbele gevoelens. Enerzijds is er natuurlijk de trots over het aantal vrijwilligers waarmee Taalpunt Raalte tot de grotere steunpunten in deze regio mag worden gerekend. Anderzijds is er ook de wetenschap dat het aantal deelnemers inmiddels de tweehonderd (210) is gepasseerd en er zelfs sprake is van een wachtlijst.

“We hebben al een aantal kleine groepen, zoals Syrische jongens en Eritrese vrouwen, in de wacht moeten zetten. Op dit moment kunnen we ze helaas geen ondersteuning bieden”, aldus het drietal dat dan ook graag een oproep doet voor nieuwe vrijwilligers. “Het kan zelfs leiden tot een baan. Vier vrijwilligers zijn bij ons zo enthousiast geworden dat ze zijn begonnen met de studie voor NT2-docent. En nadat ze het succesvol hadden afgerond, kregen ze meteen een betaalde baan aangeboden.”

Speerpunt gemeente
Wethouder Jacques van Loevezijn van de gemeente Raalte was wederom aanwezig om de certificaten uit te reiken. Gevraagd naar hun ultieme motivatieprikkel antwoorden de nieuwe vrijwilligers steevast iets in de trant van ‘mensen helpen’ en ‘in contact komen met andere culturen’. De mooiste reactie was zonder twijfel van mevrouw Van Beek uit Heino: “Zonder taal wordt het leven heel erg lastig.”

De wethouder, ambassadeur van het eerste uur, kwam niet alleen om de nieuwe vrijwilligers te feliciteren. Hij kwam ook met de mededeling dat de gemeente Raalte meer werk gaat maken van de bestrijding van laaggeletterdheid. “Op de begroting van 2018 is het zelfs één van de speerpunten geworden. Daar horen financiële middelen bij en ook binnen de ambtelijke organisatie willen we het nog beter onder de aandacht brengen en houden. Hoe eerder signalen worden herkend, hoe eerder hulp kan worden geboden.”

Lobbyronde
Die mededeling was natuurlijk koren op de molen voor voorzitter Wierdsma die ook al een lobbyronde langs de politieke partijen achter de rug heeft. Met de bedoeling om laaggeletterdheid (meer) te erkennen als één van de grote maatschappelijke problemen van deze tijd. En natuurlijk om het op te nemen in de diverse verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

“Gelukkig ontmoet ik veel motivatie en bereidheid van mensen die een bijdrage willen leveren om het probleem aan te pakken. Dat geeft veel inspiratie om in het nieuwe jaar op de ingeslagen weg verder te gaan. Met name met onze nieuwe projecten ‘Taal voor thuis’ en ‘Taal op de werkvloer’. Bovendien zijn we erg druk met het professionaliseren van onze organisatie. Het fundament is gelegd aan de hand van een vierjarenplan waarvoor we de samenwerking hebben gezocht met o.a. Landstede, Bibliotheek Raalte en de gemeente. In dit plan zijn onze doelstellingen voor de periode 2018-2021 beschreven.”

Vrijwilliger worden
Lijkt het je iets om vrijwilliger te worden bij Taalpunt Raalte, neem dan vrijblijvend contact op met Marie-José Nijhuis (06 1291 7946) of Corry Boone (06 1837 0257) of mail met taalpuntraalte@bibliotheeksalland.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.