petra hegeman uit luttenberg trotse eigenaresse van eerste leafy green machine in salland

Petra Hegeman is sinds enkele weken eigenaar van de allereerste Sallandse (en derde Nederlandse) ‘Leafy Green Machine’ die op het terrein van The Green East (het voormalige varkensproefbedrijf Ramele) staat. Krachtstroom en water gaan erin en minstens 2 tot 4 ton groenten moet er jaarlijks uit komen. De investering van tienduizenden euro’s moet volgens de Luttenbergse daarmee binnen enkele jaren terugverdiend kunnen worden.

Trots laat ze de binnenkant van de (gebruikte maar keurig geschilderde) zeecontainer zien. Alles, van temperatuur tot luchtvochtigheid en plantenvoeding is computergeregeld en kan naar believen aangepast, ingesteld en gecontroleerd worden. “Daarvoor heb je ook een internetverbinding nodig, dan kun je thuis alles 24/7 in de gaten houden”, zo vertelt Hegeman. Enkele dagen geleden maakte ze de eerste trays met kleine plugjes (van natuurlijk veenmos) klaar met zaadjes van onder meer peterselie, boerenkool en sla. Na een paar dagen tot een week worden de gekiemde plantjes in hun plugjes in 256 verticale kolommen geplaatst die het grootste deel van de container beslaan.

Hele jaar door
Afhankelijk van het soort of ras groente (en de grootte van de bladeren) komen er tien tot achttien plantjes keurig boven elkaar per kolom. Met behulp van ledverlichting en automatisch en continu voorzien van water met alle voedingsstoffen leveren die daarna een enorme productie op. Het hele jaar door, zo benadrukt Hegeman. Het gaat dan vooral om bladgewassen en kruiden. Groenten als tomaten of komkommers passen (nog) niet in dit systeem dat met name in de VS al erg populair is. De bouwers mikken nu ook op Europa.

“En dat alles zonder enig gebruik van bestrijdingsmiddelen. In de VS, waar ze met dit systeem al in 2010 zijn begonnen, is het echte biologische productie. In Europa niet omdat biologische gewassen volgens de huidige wetgeving uit de bodem moeten komen. Toch is dit volgens mij de toekomst. Ik heb altijd naar sluitende kringlopen gestreefd en dan is dit een geweldig systeem.” Een speciale hygiënesluis moet straks voorkomen dat bezoekers ziekten of plagen binnenslepen. En gebeurt dat eventueel toch, dan heeft Hegeman een biologisch middel om die te bestrijden.

Onnatuurlijk?
De Luttenbergse teelde afgelopen jaren met haar bedrijf ‘De Groentefactory’ al groenten in een gehuurde tuinbouwkas en op de volle grond, maar gaat met dat laatste stoppen. De ‘Leafy Green Machine’ vergt straks 15 tot 20 uur werk per week, maar in deze prille opstartfase is dat wat meer.

Is ze niet bang dat mensen groenten en kruiden uit zo’n high tech-zeecontainer maar eng en onnatuurlijk vinden? “Zeker Sallanders zullen wel even de kat uit de boom kijken, dus moet je het verhaal hierachter heel goed vertellen. Dat je hier een hoge productie hebt op een heel kleine oppervlakte, dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, dat je geen afval of milieu-impact hebt. Het gebruikte water wordt gerecycled. Die pluggen van veenmos, dat is het enige wat je na de oogst over houdt. En die kun je opnieuw gebruiken of gewoon composteren.”

Boerenkool
En, nog belangrijker, het smaakt uitstekend, zo weet de Luttenbergse al. “In Den Haag staat zo’n demonstratiecontainer die door heel Europa gaat. Daar heb ik wat boerenkoolblad gekregen. Dat heb ik thuis in de vriezer gedaan en daarna opgegeten. Heerlijk, zelfs nog iets zoeter dan boerenkool van de volle grond. Bovendien, we gaan die groenten en kruiden straks hier rechtstreeks vanuit de container verkopen. Dan is het zo enorm vers, daar kan niemand tegenop.”

Waarschijnlijk gaat dat nog voor de kerst gebeuren, zo hoopt ze, waarbij klanten op zaterdagmorgen welkom zijn. Hegeman hoopt daarnaast ook op veel animo vanuit de Sallandse horeca. “Misschien dat er over een paar jaar wel twee containers staan. Dan kun je gewassen die het liefst een andere temperatuur hebben ook apart gaan telen. Waarom hier bij The Green East? Ik denk dat wat ik hier doe heel goed past bij waar ze hier naar willen streven; een duurzame voedselproductie.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.