peter moorman sociaal krediet maximale rente of niet

Zaterdagavond zat ik thuis op de bank te kijken naar het consumentenprogramma Kassa. Toen het onderwerp sociale kredieten voorbij kwam ging ik rechtop zitten. Uit onderzoek van het programma bleek dat 132 van de 308 gemeenten het maximale rentetarief van 12% tot en met 14% vragen voor sociale kredieten. Sociale kredieten zijn bedoeld voor mensen in financiële problemen, die niet bij een bank terecht kunnen. Het krediet kan nodig kan zijn voor bijv. het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden.

Uit het onderzoek van Kassa bleek dat de verschillen groot zijn. Zo moet een inwoner van Ede 13% rente betalen voor een lening bij de kredietbank. In buurgemeente Apeldoorn krijg je de lening tegen slechts 2,3% rente. In 22 gemeenten geldt een tarief van 0% tot 5%. Het goedkoopst kun je terecht in Den Haag met een rente van 2,1%.

Over het algemeen kunnen mensen een sociaal krediet krijgen als ze minder dan 130% van het minimuminkomen verdienen, een negatieve BKR-registratie hebben of 65 jaar of ouder zijn. Ook wordt gekeken naar de draagkracht van aanvragers en of de gemeente andere mogelijkheden heeft om de financiële nood op te lossen.

Bij mij kwam natuurlijk meteen de vraag op. Welk tarief brengt de gemeente Raalte in rekening? Tot mijn verbazing blijkt dat het maximale tarief te zijn van 14%. In een reactie geeft de gemeente Raalte aan dat ze geen invloed heeft op de hoogte van de rente omdat de tarieven worden vastgesteld door de gezamenlijke kredietbank, die zij met 3 andere gemeenten hebben. Dit klopt natuurlijk niet. Als gemeente heb je altijd een keus. Je kunt een lager tarief rekenen, maar dan moet je als gemeente bereid zijn er geld bij te leggen. Lijkt me logisch.

Van belang is dat je als raadslid weet of je die keus hebt en zo ja wat je ervoor over hebt. Dus wat moet het kosten. Die keus is ons als gemeenteraad nimmer voorgelegd. Daarom heb ik vragen gesteld aan burgemeester en wethouders, die morgenavond aan de orde komen in de raadsvergadering. De vragen luiden: Waarom hanteert de gemeente dit hoge tarief, terwijl banken slechts acht procent in rekening brengen. Ligt het niet voor de hand, gelet op het feit dat het hier om sociale kredieten gaat, om een lager percentage te hanteren. Indien een lager percentage wordt gehanteerd, zoals bijvoorbeeld de gemeente Zwolle dat doet met 7 procent, wat zijn dan de extra jaarlasten voor de gemeente?

Ik wacht met spanning de antwoorden van de wethouder af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.