peter moorman raadslid wie wil dat nog worden

De NOS deed samen in samenwerking met raadsledenvereniging Raadslid.Nu onderzoek. Daaruit blijkt dat driekwart van de zittende gemeenteraadsleden zich opnieuw beschikbaar stelt voor een volgende periode. Ondanks de werkdruk, het niveau van de gemeenteraad en de hoogte van de vergoeding. Ruim 2100 raadsleden – een kwart van het totaal – deden mee aan het onderzoek, waaronder ikzelf.

Het enthousiasme is het grootst onder raadsleden die in hun eerste periode zitten. Dat kan ik persoonlijk onderschrijven. Maar ook van de raadsleden die al meer dan twaalf jaar in de raad zitten, wil nog altijd ruim 60 procent door. Opmerkelijk!

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste raadsleden tevreden terugkijken op hun eigen prestaties. Leden van coalitiepartijen zijn vaker tevreden over de behaalde resultaten (94 procent) dan raadsleden die in de oppositie zitten (76 procent). Daar kan ik me wat bij voorstellen. Coalitiepartijen zien toch meer van hun wensen verwezenlijkt dan de partijen in de oppositie.

Opmerkelijk zijn de opvattingen over hun collega raadsleden. Bijna de helft noemt het lage niveau van de gemeenteraad een van de negatieve aspecten van het raadswerk. Een deel zegt zelfs dat het niveau van de raad te laag is om het raadswerk goed uit te voeren. Voor een deel kan ik me wel vinden in die kritiek. Gemeenten hebben veel taken van de rijksoverheid overgenomen. Dat vraagt meer kennis, kunde en inspanning van raadsleden. Ik ben van mening dat er meer aandacht moet komen voor scholing en training.

Over de hoge werkdruk zijn raadsleden het minst te spreken. 61 procent van de raadsleden noemt het een negatief aspect van de functie. In de kleinste gemeenten besteden ze twaalf uur aan het raadswerk, in de vier grote steden is het gemiddeld 27 uur per week. Het landelijk gemiddelde ligt op zestien uur. In die uren moeten ze vergaderen, stukken lezen en contact met burgers onderhouden.
Mijn ervaring is dat je over het algemeen te weinig tijd hebt om je taken als raadslid voor de volle honderd procent te kunnen doen. Raadsleden zouden daar meer tijd voor moeten hebben. Dat kan bijvoorbeeld door een hogere vergoeding waardoor je meer uren vrij kunt nemen bij je werkgever.

Dat driekwart van de zittende raadsleden door wil gaan vind ik een positief signaal en kan ik zelf ook van harte onderschrijven.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.