nieuwe partij raalte natuurlijk maakt stappenplan bekend

Dit artikel verscheen eerder op SallandCentraal.nl. Door een foute koppeling is deze verdwenen.

Raalte Natuurlijk wil onderwerpen van de samenleving agenderen, er op een gewone manier over praten en er met zoveel mogelijk belangstellenden van gedachten over wisselen om er vervolgens een logisch vervolg aan te geven. Machtsspelletjes, wij-zij- en links-rechts-denken horen daar niet bij, probleemgestuurd handelen, systeemdenken en protocollen staan dat in de weg. Wij willen interactie, verbinden, de dialoog aangaan, creatief de beste ideeën bedenken en tot besluiten komen met een zo groot mogelijk draagvlak.

Raalte Natuurlijk staat in dienst van de kwaliteit van de samenleving die ook in de toekomst kan voortbestaan, waarin we goed samen leven, waarin de dialoog essentieel is, waarin we kunnen genieten van de omgeving zodat we er met plezier en gezond kunnen wonen.

We gaan niet de politieke agenda volgen, we maken de agenda van de samenleving leidend.

Ons stappenplan
1: Sallands denken, dus goed luisteren
2: Natuurlijk doen, voor de lange termijn
3: De samenleving en jouw leefomgeving voorop

Sallands denken, dus goed luisteren
Eigenlijk weten wij Sallanders wel wat de beste manier is om de goede dingen te doen. Je de kop niet gek laten maken, goed naar elkaar luisteren en dan samen verder.

Wij wilden het hier hebben over het nieuwe denken: de dialoog voeren, verbinden en samen creëeren. Maar zo nieuw is dat eigenlijk helemaal niet. We zijn het alleen uit het oog verloren.

De politiek werkt namens de samenleving. Dus moet het in de politiek gaan over waar de samenleving vindt dat het over moet gaan. Inwoners moeten daarom een belangrijke stem in de politieke agenda hebben.

De maatschappij verandert razendsnel, iedereen kan meepraten via social media. Politiek en bestuur communiceren vooral nog volgens de verouderde wijze van inspraakrecht, eerste en tweede termijn, maximale spreektijden, dat soort dingen. Tja, dan kom je elkaar niet tegen.

Wij gaan de samenleving vragen mee te praten. Raalte Natuurlijk gaat voor de dialoog. Daarin luister je naar de ander, bent op zoek naar wat hij bedoelt, stel je vragen, laat je hem uitpraten. Socrates vertelde zijn leerlingen al dat het niet interessant is een ander te vertellen wat jij weet, het is veel mooier om elkaar te bevragen, te reflecteren hierop en hier samen wijzer van worden.

Systemen brengen je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Doe ons daarom de verbeelding maar. Waarbij we graag op zoek gaan naar balans en evenwicht, niet onze zin willen doordrukken, want misschien heeft een ander een veel beter plan. Zolang de argumenten zuiver zijn, komt er vanzelf een goed besluit uitrollen, ook te accepteren voor mensen die het eigenlijk anders hadden gewild.

Vertrouwen in elkaar is ons vertrekpunt. Onze constante factor is ‘de veranderlijkheid’ van de samenleving en de leefomgeving. Met open vizier veranderen we mee, maar het doel blijft gelijk: het beste voorhebben met de gemeente.

Natuurlijk doen, voor de lange termijn
Als we er goed over nagedacht hebben, stappen we over naar het natuurlijke doen. We leggen alles langs de meetlat van ‘natuurlijk’. Is het vanzelfsprekend? Is er een goede balans? Klopt het met diversiteit, gesloten kringloop, schone lucht, gezonde bodem, voldoende groen en bloemen? We hebben het dan niet alleen over de natuur, maar ook over het sociale domein en de economie.

We willen onze leefomgeving mooier een beter achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.

De samenleving en jouw leefomgeving voorop
We gaan inwoners (zeker ook de jeugd) voortdurend vragen waar het in de politiek over moet gaan. Dat blijven we voortdurend doen, want een constante factor die blijft is de veranderlijkheid van de samenleving. Ook lokaal. Iedereen kan dus meepraten. We staan zelf overigens ook midden in de samenleving en hebben daarom al wel wat ideeën:

– Natuurlijk zijn we groot voorstander van een basisinkomen. We vinden dat Raalte daar proeven mee moet doen. Tot zover onze kennis reikt, komen argumenten tegen het basisinkomen niet verder dan de onderbuik. Daar zijn we niet zo van.
– Natuurlijk zorgen we voor een woon- en leefklimaat dat gezond is, waar mensen aandacht hebben voor elkaar, waar mensen graag wonen.
– Natuurlijk dragen we er zorg voor dat onze kinderen met Raalte en Salland verder kunnen zonder dat ze eerst de bodem weer vitaal moeten maken en van gif ontdoen.
– Natuurlijk willen wij een buitengebied met prachtige landschapselementen, fleurige bermen en bloemrijke rotondes waar we bezoekers van harte mee welkom heten.
– Natuurlijk hoort iedereen erbij. Diversiteit omarmen we. Het zijn juist de verschillen die het leven interessant maken.
– Natuurlijk willen we gezond wonen en leven, met veel groen in de woonwijken, mogelijkheden tot buurtmoestuinen en speelgelegenheid voor kinderen. En met goede zorg en opvang voor ouderen en mensen met een beperking.
– Natuurlijk willen we een ondernemersklimaat zonder blufpoker en poeha, met gelijkwaardigheid van economisch en sociaal rendement. Doe ons maar ‘beter’ in plaats van ‘meer’.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.