natuurlijk raalte vergaderen over dingen waar je niks van af weet

Man, man, man, wat een vreemde ervaring was dat. Het ging over de komende verkiezingen en over hoe Raalte dat objectief namens de verkiezingen zou gaan begeleiden.

Met sandwichborden om lantaarnpalen bijvoorbeeld. Tekst: ‘U gaat toch ook stemmen?’ Ik stelde voor ‘Ga jij ook stemmen in Raalte? Natuurlijk! Maar dat idee haalde het niet. Hoewel ik sterk in de indruk had de meeste vergaderaars – fractievoorzitters en campagneleiders voor de komende verkiezingen – de grap niet doorhadden. Of ze vonden me niet leuk. Kan natuurlijk ook nog.

We zaten daar in een heel grote vergaderzaal te wikken en te wegen zonder kennis van zaken. Eentje zei zelfs: ‘ze moeten er wel wat voor doen, die kiezers’, die had nog niet begrepen dat de helft helemaal niet meer op komt dagen.

En maar discussiëren, nou ja, door elkaar heen praten, met niet onderbouwde argumenten. De burgemeester moest als een juffrouw bozig ingrijpen. “Laten we nu naar elkaar luisteren!” En een paar hadden het huiswerk trouwens ook niet gemaakt. Die stelden vragen die in de handleiding al beantwoord werden.

Sandwichborden dus. Er komen ook grote verkiezingsborden bij de invalswegen waarop we niet mogen plakken. De gemeente maakt één groot plakkaat. Want dat is veel netter dan die slordige borden waar iedereen maar lukraak wat plakt. ‘Traditie’ was het argument het zo te doen, terwijl die keurige borden juist de traditie ontzielen.

Maar dat maakte allemaal niet uit. Argumenten deden er niet zo toe. Trouwens, alles wat besloten werd, was al voorgekookt in het ambtelijke stuk dat we voor de vergadering toegezonden kregen. Ook het verplaatsen van een stembureau van het Carmelcollege naar De Landstede (meer stemgerechtigde leerlingen, maar niemand had een flauwe notie hoeveel er daarvan uit Raalte komen), een stemcontainer bij het gemeentehuis erbij (want daar stonden ze vorige keer tot buiten in de file) en een proef met stemmen op het station. Lokaal Alternatief vroeg nog een onderzoek naar de mogelijkheden van ook een proef met stemmen op station Heino. Dat wordt – zeggen ze – nog onderzocht, maar die gaat er dus niet komen, want daar was het vergaderstuk niet op voorbereid.

Al met al had de vergadering moeten gaan over zoveel mogelijk kiezers naar stembureaus te krijgen. Maar daar hadden de aanwezigen helemaal geen verstand van. Maar een idee van Alexander Kreule van de VVD was zo gek nog niet: stemmen bij de burgemeester thuis, wedden dat daar een boel mensen op af komen? “Ruimte zat,” zei Dadema nog, maar dat viel weg in een volgende oprisping van een zichzelf graag horende politicus. Maar Kreule dacht wel out of the box. Ik heb daar nog wat langer over nagedacht: maak stembureau’s bij bekende Raaltenaren thuis of kies voor de kroeg. Wedden dat er meer mensen komen opdagen?

Wij van Raalte Natuurlijk willen eigenlijk het liefst breken met die ontzielde traditie van die verkiezingsborden bij de invalswegen. Dat bespaart 14.000 euro. Geef daarvoor iedereen die komt stemmen een biologisch appeltje voor de dorst.

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.