natuurbericht nonnen in het water en ganzen op het droge

Sjongejonge wat een ganzen, dat kunnen er wel vijfhonderd zijn. Heel apart! Laat ik hier eens parkeren en een rondje gaan wandelen.

Over het schouwpad lopend zie ik rechts van mij lange smalle kavels tot aan de loopstal, zo’n driehonderd meter verderop. De graskavels zijn om de veertig meter voorzien van een greppel. Het malse gras heeft bezoek van alleen maar grauwe ganzen en tegen de bosrand wat reeën. Een drietal camouflagenetten met daarachter lokganzen breekt de grote grasvlakte ietwat. Voor het bejagen zijn de kolgans, brandgans en de grauwe gans de soorten waarvoor vrij regelmatig ontheffingen worden verstrekt.

Links is het natuurgebied met daarachter het grote gebied waar het overtollige water in moet lopen bij extreme en langdurige neerslag. Muskusratten hebben langs de waterkant aardig huisgehouden. Mollen zoeken het na de sneeuwval weer wat hogerop en een solitaire els krijgt bezoek van een vijftigtal sijsjes. Lekker peuzelen van de zaden. Ze gedragen zich enigszins als mezen die ondersteboven aan een vetbol hangen.

Nu nog eventjes langs de vogelhut en dan moet ik snel verder. Wauw, gigantisch, wat een watervogels zeg! Honderd is maar één. Het zijn bijna allemaal wilde eenden en smienten. Maar verder weg van de massa, in de luwte, zijn naast de algemene zwanen toch ook de apartere soorten te zien. Links zwemmen een viertal kuifeendjes en daar tegen de rietkraag zelfs een drietal nonnetjes, een mannetje en twee vrouwtjes. Met zijn zwart-witte outfit is het nonnetje een graag geziene en weinig voorkomende wintergast. Mooi man!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.