maureen fakkert geen energie meer in heel salland biologisch

“Na de informatieavond in Heino kreeg ik het verzoek van de organisatie om een reactieformulier in te vullen voor terugkoppeling. Toen daarin werd gesteld dat het jammer was dat de avond behoorlijk in beslag genomen werd door boeren, heb ik dat niet meer gedaan. Er hebben die avond maar vier boeren kort hun zegje gedaan. Ik heb ook niet het gevoel dat de werkgroep ons begrepen heeft. Ik heb er dus nu echt een punt achter gezet.”

Haar verhaal, waar op de presentatieavond in Heino geen tijd voor was, werd op Salland Centraal en in het Weekblad voor Salland geplaatst en is inmiddels tienduizenden keren via social media gedeeld. “Ik denk niet dat de Alarmgroep dat verwacht had”, zo moet de Heetense glimlachen; “Maar verwacht van mij geen modder gooien of zo.”

Nieuwsgierig
Net als veel andere gangbare collega-boeren en boerinnen was Maureen in het begin nieuwsgierig toen de Alarmgroep met onder meer de biologische boeren Jan Overesch uit Raalte en Henk Aa uit Heino vorige maand met de oproep ‘Heel Salland biologisch in tien jaar’ kwam. “Zoiets prikkelt best. Ik ken Erik Valk uit Broekland van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu. Daarbij gaat het om natuurlijke kringloopsysteem. Als boer kun je daar altijd wat van leren en meepikken. We hebben hier in Heeten een melkveebedrijf met relatief weinig koeien per hectare. Misschien komen wij ook wel in de toekomst op een punt dat we ons gaan afvragen of biologisch wat voor ons is.”

De nieuwsgierigheid veranderde toen de Alarmgroep met een statement (zelf zo genoemd door de Alarmgroep) kwam met daarin veel kritiek op de gangbare landbouw. “Het leek wel of alle problemen door ons veroorzaakt worden. We zijn heus wat gewend wat betreft kritiek van sommige burgers en media waarbij feiten niet meer belangrijk lijken te zijn. Maar er zijn grenzen.” Maureen besloot als reactie om een lang verhaal met haar eigen visie te schrijven. Op de avond in Heino was daar geen tijd voor, maar uiteindelijk kreeg haar verhaal via Salland Centraal en de social media een vele malen groter publiek, zowel binnen als (ver) buiten Salland.

‘Vegetarisch’
Gedetailleerd beschrijft ze de vele stappen die al gezet zijn op het melkveebedrijf van haar en Peter Schoorlemmer; veel minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, spuitzones, verantwoorde soja, minder koeien dan vroeger. Dat alles onder de veelzeggende titel ‘Hoe hard ik ook mijn best doe, als boerin kan ik het kennelijk nooit goed doen.’ Het leverde vrijwel uitsluitend positieve reacties op zoals deze; ‘Ik ben zelf vegetarisch maar dit vind ik een heel goed verhaal’. “Ik hoopte vooral dat mijn brief zou bijdragen aan een genuanceerdere kijk op de landbouwsector en dat die een opening zou bieden om met elkaar in gesprek te komen. Veel boeren zeiden dat ik precies had verwoord wat zij al jaren voelen.”

Positief is ze wel over de andere sprekers op de avond in Heino. “Burgemeester Dadema deed het heel netjes, die pleitte voor verbinding tussen alle betrokken partijen. En wethouder Wout Wagemans wil ook meer biodiversiteit. En waar problemen liggen zoals met de bodemvruchtbaarheid, daar moet je die oplossen. Hij wil een gezamenlijke werkgroep. Hans van Grinsven van het Planbureau voor de Leefomgeving had zelfs een donders mooi en genuanceerd verhaal. Hij is kritisch, niet over boeren maar over het huidige systeem waardoor boeren te weinig verdienen. Ook wij vinden dat banken en supermarkten teveel macht hebben. Hij noemt ook de enorme verspilling van voedsel door consumenten. En verkeerde eetgewoontes.”

Nog steeds vindt ze het een goed initiatief en vindt ze het jammer dat het zo gelopen is. “Het had voor verbinding moeten zorgen maar dat is dus niet gebeurd, integendeel. Ik stop er geen energie meer in. Ik verwacht dat er nu nog maar weinig draagvlak onder de boeren over is.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.