mangs bu j te bange organiseert inspiratiefestival

Het festival wordt gehouden bij Carmel College Salland aan de Hofstedelaan 4, van 19.30 tot 22.00 uur. Deelname is kosteloos. Aanmelden kan via niettebange@gmail.com

Doel
Uitgangspunt is besluiten daar nemen waar de gevolgen worden ervaren: mensen die de consequenties ervaren in de gelegenheid stellen om afwegingen te maken en mee te beslissen. Daarin samen optrekken als inwoners en overheid. De initiatiefgroep nodigt zowel inwoners als raad en ambtenaren uit om op een andere, modernere manier de omgang tussen inwoners en overheid te organiseren. De initiatiefgroep is tijdelijk. Hoogeslag: “We willen geen organisatie oprichten. Met het festival willen we laten zien dat ‘besluiten nemen waar de gevolgen worden ervaren’ echt kan. En dat we daarin niet per sé het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Ons streven is om in 2018 minimaal één experiment starten binnen de gemeente Raalte. Wil jij ook een experiment starten in je eigen dorp of wijk? Dan kunnen we elkaar coachen!”

Programma
Na een korte aftrap door participatie-expert Joop Hofman volgen twee workshoprondes van elk ongeveer een half uur. De sprekers vertellen bondig hun verhaal uit de praktijk: wat was de aanleiding, wat hebben ze gedaan, wat is het resultaat en welke gouden tips hebben zij voor anderen die iets vergelijkbaars willen doen? Aansluitend is er ruimte voor vragen en uitwisseling. Sprekers zijn (onder klein voorbehoud):
• Oldebroek voor Mekaar en Burgerbegroting Oldebroek – burgemeester Adriaan Hoogendoorn en programmamanager Marten Muller
• CultuurCaravaan Hellendoorn: inwoners besluiten over cultuurbeleid – raadslid/kerngroeplid Thea ten Have
• Groen Samen Doen Raalte: inwoners en gemeente maken samen beleid – ambtelijk kartrekker Hennie Rodijk en betrokkene Ben Wichers Schreur
• Bewoner als bestuurder: experiment in Elden – ontwerper en kartrekker puntensysteem directe democratie Petra van Houdt
• G1000 Enschede over de viering van oud & nieuw/vuurwerkbeleid – Job Kantelberg van de gemeente Enschede
Burgemeester Martijn Dadema krijgt het laatste woord, waarna er gelegenheid is om na te praten. Wie belangstelling heeft om ‘zelf ook iets te willen doen’ met het verfrissen van de lokale democratie kan zich melden. Zij worden uitgenodigd voor het vervolggesprek.

Het volledige programma is te vinden onderaan de pagina bij de foto’s. 

Sprekers
Joop Hofman

Joop is ontwerper van gebiedsgerichte aanpakken en van participatieprocessen in binnen- en buitenland. Pragmaticus van geboorte en niet te bang om een paar beren van de weg te duwen.

Oldebroek voor Mekaar en Burgerbegroting Oldebroek
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en programmamanager Marten Muller
Oldebroek voor Mekaar (OvM) betekent samen werken aan een mooie en sterke samenleving. Iedereen kan initiatief nemen om samen iets aan te pakken. Onderdeel van OvM is het experiment burgerbegroting: overdragen/nemen van eigenaarschap aan/door dorpen. Het mogen en kunnen nemen van verantwoordelijkheid verleidt mensen er meer van te maken dan wanneer ze alleen maar opdrachten krijgen en volgzaam moeten zijn. staging2.oldebroekvoormekaar.nl

CultuurCaravaan Hellendoorn: inwoners besluiten over cultuurbeleid
Raadslid/kerngroeplid Thea ten Have
Inwoners van de gemeente Hellendoorn mogen meepraten èn meebeslissen over het nieuwe cultuurbeleid. Dat is zowel voor de inwoners als de gemeente een omschakeling. Hoe gaat dat nou in de praktijk? staging2.hellendoorningesprek.nl/cultuurcaravaan 

Groen Samen Doen Raalte: inwoners en gemeente maken samen beleid
Ambtelijk kartrekker Hennie Rodijk en betrokkene Ben Wichers Schreur
Het groen- en kapbeleid raakt veel inwoners. De gemeente Raalte heeft in 2016 besloten om het nieuwe beleid daarom samen met inwoners vorm te geven. Pitches, discussies, gesprekken en samen napraten tussen inwoners, belangenorganisaties en raadsleden hebben geleid tot nieuw beleid dat bijna als hamerstuk afgetikt kon worden. En het is niet bij één beleidsveld gebleven.

Bewoner als bestuurder: experiment in Elden
Ontwerper en kartrekker puntensysteem directe democratie Petra van Houdt
Hoe kun je individuen een gemeenschapsbelang geven, zodat je als je tegen een lantaarnpaal aanrijdt niet alleen baalt van de schade aan je eigen auto, maar ook van de schade aan onze lantaarnpaal. “Bewoners al bestuurders” is een puntensysteem wat hier op is gebaseerd en waarvan de eerste experimenten al zijn uitgevoerd (Elden/Arnhem). staging2.openbaarbeleven.nl/nieuwe-democratie-bewoner-als-bestuurder

G1000 Enschede over de viering van oud & nieuw/vuurwerkbeleid
Job Kantelberg van de gemeente Enschede
In Enschede is in 2017 volgens de werkwijze van G1000 een burgerbesluit genomen over het vuurwerkbeleid. Zie staging2.g1000enschede.nl 

 

 

 

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.