lokaler maken economie levert olst veel op

In december zijn veel mensen bezig met cadeautjes kopen en lekkers in huis halen. Aanleiding voor Olst in Transitie om juist dan het thema ‘Lokale Economie’ centraal te stellen in de reeks Morgen Begint Vandaag. “Weinig mensen staan er bij stil dat ze met elke aankoop feitelijk een stem uitbrengen op het wel of niet versterken van de lokale middenstand”, zegt Tineke Oostendorp, een van de organisatoren. “Steeds meer winkels sluiten de deuren omdat consumenten steeds vaker online dingen bestellen of alleen bij grote winkelketens inkopen doen”, legt ze uit. “En als je dan al bij een lokale winkelier koopt, maakt ook het soort product wat je koopt een wereld van verschil. Je kunt er allerlei vragen bij stellen, zoals: komt het uit de regio? Is het verantwoord gemaakt? Wie verdienen er aan?”

Een stap verder
De avondbijeenkomst op 8 december gaat over dit soort vragen. Olst in Transitie is er echter ook op uit om een stap verder te gaan. Samen met de deelnemers wordt onderzocht op welke concrete manieren de lokale economie zo kan worden gestimuleerd, dat hij niet méér van hetzelfde, maar meer kwaliteit oplevert en een duurzamer karakter krijgt. “Die lege winkelpanden in het straatbeeld zullen kunnen verdwijnen als het aan ons ligt”, aldus Oostendorp. “Het vraagt alleen wel een andere manier van kijken naar de problematiek en het nemen van – in ogen van sommigen – onorthodoxe stappen.” Hoe dat er uit kan zien, zal vrijdagavond duidelijk worden.

Vertaalslag
‘Morgen Begint Vandaag’ bestaat in totaal uit een reeks van zes bijeenkomsten, die op 13 april wordt afgesloten met de integrale vertoning van de film ‘Tomorrow’. Op de tweede vrijdag van iedere maand maakt Olst in Transitie met de deelnemers de vertaalslag van film naar lokale werkelijkheid door een stukje van de film te vertonen als aan- en inleiding voor de rest van de avond.

In november trok de bijeenkomst over Energie veel belangstellenden, en na de Economie-avond van 8 december gaat het nog om de thema’s: voedsel (12 januari), democratie (9 februari) en educatie (9 maart). Meer informatie is te vinden op staging2.olstintransitie.nl en de Facebookpagina OlstInTransitie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.