landinrichting rijssen afgerond betere verkaveling en nieuwe natuur

Vóór de herinrichting hadden de agrariërs gemiddeld 40% van hun grond direct bij het bedrijf liggen. Ook is nieuwe natuur aangelegd: in totaal 375 ha.

De doelen van het landinrichtingsplan zijn grotendeels gerealiseerd zijn: een verbeterde landbouwverkaveling, een verbeterde waterhuishouding voor de landbouw en de natuur, realisatie van een natuurlijke Regge en nieuwe natuurgebieden en verbeterde recreatiebeleving door meer fietspaden en een mooier landschap.

Door de landinrichting is er minder landbouwverkeer op de openbare weg, wat positief is voor de verkeersveiligheid. Bovendien stijgt het economisch rendement van het bedrijf doordat de werkzaamheden direct bij het bedrijf uitgevoerd kunnen worden. “Wat zo sterk is aan de landinrichting in Rijssen is dat niet alleen gekeken is naar een betere verkaveling voor de landbouw, maar dat ook de waterhuishouding, het versterken van de natuur en het toerisme zijn meegenomen. Verkaveling wordt een succes wanneer alle elementen die een gebied karakteriseren terugkomen in de plannen”, aldus gedeputeerde Hester Maij

De landinrichtingscommissie Rijssen stond onder voorzitterschap van de Hans van Overbeeke (voormalig burgemeester van Hellendoorn). Leden waren vertegenwoordigers van de agrarische sector en natuur en landschap, gemeenten en waterschap. De drie agrarische leden van het ‘eerste uur’, Jan Aalink, Jos Bessembinder en Jos Klein Schaarsberg, werden voor hun bijdrage onderscheiden met een lintje in de orde van Oranje Nassau.

De provincie Overijssel heeft het secretariaat in 2015 overgenomen na de opheffing van de Dienst Landelijk Gebied, het Kadaster is als adviseur en begeleider nauw betrokken bij het gehele proces. De landinrichting Rijssen startte in 1983. Dat het nu pas is afgerond komt mede doordat er steeds per deelgebied is gewerkt. Het is tevens het laatste landinrichtingsproject in Nederland onder de Landinrichtingswet.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.