keuze voor overkapping ijsbaan in centrum raalte betaalt zich tijdens eerste weekend al uit

Foto: Arnold Roolvink

“Mooi dat we dus voor die overkapping gekozen hebben”, zo constateerde een tevreden Marc Roescher vrijdagavond tijdens de officiële opening terwijl de sneeuw in flinke hoeveelheden buiten naar beneden kwam. Samen met zijn medeorganisatoren van de stichting Raalte on Ice was hij even daarvoor getuige geweest van een flitsende openingsshow met muziek, laserstralen, kunstschaatssters en veel vuur.

In het speciale ‘ijscafé’ naast de ijspiste had hij daarvoor de tientallen bedrijven bedankt die op de een of andere wijze hebben bijgedragen aan ‘Raalte on Ice’. “Burgemeester Martijn Dadema vroeg me net hoeveel bedrijven hebben meegedaan. Dan denk ik dat het er ergens tussen de 35 en 40 moeten zijn geweest,” zo vertelde Roescher die ook Ton Groot Beumer bedankte; “Die kwam dit jaar namens het Platform Toerisme en Recreatie bij ons met de vraag of we het toch weer een keertje wilden proberen. Daarna kwam alles, vooral in de laatste maanden, in een echte stroomversnelling.”

Niet alleen bedrijven en het ROV (Raalter Ondernemers Verbond) hebben meegeholpen of gesponsord. Tot en met zondag 9 januari zijn er elke dag (uitgezonderd Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag) vrijwilligers nodig voor de kaartverkoop (6 euro per dag) en de verhuur van de speciale schaatsen (eigen schaatsen kunnen niet gebruikt worden). “Dan ga je dus kijken naar vrijwilligers die net wat meer tijd hebben dan anderen. Zo kwamen we bij de Roalter Jongs terecht. In ruil voor een bescheiden bijdrage voor hun kas leveren zij hier dertig dagen lang de bezetting,” zo toonde Roescher zich blij met het Raalter mannenkoor.

Blij was hij ook met de medewerking van de gemeente Raalte die onder meer straatmeubilair zoals lantaarns verwijderde van de Grote Markt. Dat is een andere houding dan zo’n 9 jaar geleden toen Roescher samen met Roné van der Vliet al het idee voor de tijdelijke kunstijsbaan opperde. “Bij de gemeente wordt nu meer in mogelijkheden dan onmogelijkheden gedacht”, zo klonk het als verwijzing naar waarom het destijds niet lukte. “Wethouder Jacques van Loevezijn heeft zich vanaf het begin voor ons ingezet. Kleine hobbeltjes werden steeds vlot glas gestreken.”

Het is een kwestie van ‘de aanhouder wint’ geworden’, zo vond de wethouder zelf. “Daarom wil ik een groot applaus voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik wens iedereen komende weken heel veel plezier en reken erop dat we volgend jaar weer Raalte on Ice hebben.” Dat laatste lijkt vrij zeker. De organisatie heeft al eerder laten weten dat Raalte on Ice in ieder geval drie jaar achtereen zal worden gehouden.

In totaal is er per jaar een kleine ton nodig. De helft daarvan komt van sponsors (in geld of natura) , de andere helft van entreekaartjes en de omzet van het speciale ijscafé, dat komende weken door Leon Alferink (Grand Café Neuf) en Steven Poppe (Hotel de Zwaan) gedreven zal worden. “Het allerbelangrijkste is extra reuring, sfeer en drukte voor het hele centrum van Raalte in deze speciale periode rond de feestdagen. Daar profiteren zowel de winkels als horeca van”, zo weet Mirjam Poppe, een van de organisatoren.

Meer info; staging2.raalteonice.nl 

Kader met raster: Fotowedstrijd

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.