janneke dochter gemeenteraadsverkiezingen 2018

Het zal u niet ontgaan zijn, we mogen binnenkort weer stemmen voor de gemeenteraad. Nog ruim 3 maanden en dan is het zover.  Krijgen we weer het gedoe met stemhokjes, rode potloden (kunnen na gebruik eigenlijk best naar het onderwijs, weten de docenten vast wel een goede bestemming voor) en aanplakbiljetten op die mooie houten borden.

Of krijgen we nu eens moderne billboards, of zelfs narrow-casting in winkels en openbare gebouwen? Lijkt me helemaal niet zo gek, want op de reclameborden is vast niet genoeg plek. Er dreigen maar liefst 11 partijen mee te doen in Raalte. En dan ga ik er maar van uit dat de PVV en Hans de Kort niet op het laatste moment ook nog met een lijst aankomen. Waarmee ik Hans de Kort en de PVV beslist niet over één kam wil scheren…

Wanneer je positief bent zeg je dan: blij dat er iets te kiezen is; en de pessimist zegt dat ie door de bomen het bos niet meer ziet. En dat spreekt Groen Links natuurlijk weer aan…. Maar goed, 11 partijen voor 25 raadszetels. Dat is gemiddeld 2 zetels per partij. Wanneer je de niet zo heel gewaagde veronderstelling meeneemt dat GB en CDA er samen minstens 12 halen, dan blijven er voor de andere 9 partijen 13 zetels over. Hoera, we krijgen een 3 partijen coalitie!

Waarschijnlijk dan GB en CDA met de VVD of misschien D 66. En dan blijft er al helemaal geen eensgezinde oppositie meer over. ChristenUnie, GroenLinks, PvdA Burgerbelang, SP, Raalte Natuurlijk, D66 of VVD en Heino’s Alternatief, pardon Lokaal Alternatief; met alle respect, een allegaartje van ego’s en verschillen. Raadsdebatten worden alleen maar langdradiger en slaapverwekkend, al die kleinere fracties kunnen het (veel te ingewikkelde) werk niet meer overzien, en de belangstelling van de burger zal daardoor zienderogen afnemen.

Nu ben ik wel benieuwd waar al die verschillende partijen zich mee denken te profileren (behoudens Lokaal alternatief, die hoeft wanneer ik de voorzitter beluister alleen maar over Heino na te denken). De verkiezingsprogramma’s zullen wel weer opvallen door algemeenheden, die door iedereen weer net iets anders opgeschreven zijn, en door “links en rechts” nuanceverschillen op enkele beleidsterreinen. En natuurlijk door het beeld dat van de landelijk opererende partijen bestaat. En hoe moet ik daar dan als Jan Modaal-kiezer een goede voorkeur uit halen?

Kortom, ik voorzie heel makkelijke college-onderhandelingen na de verkiezingen. De zittende partijen hebben een makkie.

De oplossing, voor wie dit geen goede zaak vindt:
– Het -vrijwillig- aanvaarden van een soort kiesdrempel (minder dan 3 zetels, dan gaan we niet in de raad!);
– Het -tijdig- alsnog op plaatselijk niveau fuseren van enkele partijen;
– Een vrijwillig aanvaarden dat zittende raadsleden wel alsnog mogen bedanken, maar hun zetel ter beschikking stellen aan hun partij.
– En als laatste, onwenselijk maar waarschijnlijk meest haalbaar: stem allemaal op de naar verwachting grootste partij.

Waarmee ik geen stemadvies wil geven, want ik weet zelf ook niet waar ik op stemmen ga. Ik wacht eerst de reacties van de politieke partijen (en van Gerlant Zielman en Hans de Kort ) af.

Prettige zondag,
Janneke Dochter

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.