jan holterman geniet volop van raalte on ice

Foto: De 75-jarige Jan Holterman geeft dagelijks schoolkinderen, dit keer van de Horizon, instructies op de ijsbaan van Raalte on Ice.v

Terwijl schaatsen zo mooi is. Jan, geboren en getogen in Lemelerveld en 45 jaar woonachtig in Raalte, is er bijna lyrisch over. “Vroeger met die Salland Tochten op het Overijssels Kanaal. Van Lemelerveld naar Vroomshoop en terug, bij Reimink een bak snert en dan ’s middags naar Deventer en terug.” Schaatsen leerde hij zoals dat vroeger ging; met Friese doorlopers. Pas toen hij als 15-jarige zijn eerste centjes verdiende, kwamen er echte stalen Noren. “Die kostten 100 gulden en mijn vader was er helemaal niet blij mee. Die wilde liever dat ik die centjes ging sparen.”

Natuurijs was er ook vroeger niet altijd, dus was hij na vanaf begin jaren ’60 vaak te vinden op het kunstijs in het vroegere IJsselstadion in Deventer. En nog steeds, maar dan nu in de Scheg. “Vanaf de opening van het seizoen ben ik daar twee of drie keer per week. Op zo’n avond doe ik dan 100 rondjes van 400 meter, 40 kilometer dus. Na mijn pensionering (hij werkte in de metaal onder meer bij Kluin Wijhe, red) heb ik bij de schaatsbond mijn trainersdiploma gehaald. Ik train nu onder meer een groep jongens uit Ede van 18, 19 jaar. Die zijn beter dan mij geworden, dat doet best wel pijn”, zo lacht de 75-jarige.

Noren
Zijn vrijwilligerswerk op de tijdelijke Raalter ijsbaan doet hij met veel plezier, maar als enige schaatser op zijn eigen stalen Noren. “Dat was de enige eis die ik heb gesteld. De schaatsen die je hier krijgt, daar is verder niks mis mee, maar die zijn niet geschikt voor mij.” Daarnaast vallen ook zijn helm en kniebeschermers op. “Die helm is belangrijk omdat kinderen soms heel onverwachte bewegingen kunnen maken. En die kniebeschermers heb ik na een val vorige week. Maar verder niks aan de hand, hoor.”

Dat mensen van zijn leeftijd (en vaak al veel eerder) zich niet meer op het ijs vertonen, daarbij kan hij zich eigenlijk niks voorstellen. Jan zullen ze dood van het ijs moeten dragen, daarvan is hij overtuigd. Alleen jammer dat hij nooit een Elfstedentocht heeft verreden of dat nog zal doen. Geen licentie, zo is zijn verklaring. “Ik mag wel meedoen aan de Merentocht in de Kop van Overijssel. Ook 200 kilometer, prachtige omgeving, maar ja, nog nooit verreden.”

Voorlopig moet hij het dus doen met kunstijsbanen. Het initiatief Raalte on Ice vindt hij dan ook geweldig. “Alleen heb ik een tip voor de ouders. Zorg dat de kinderen goede schoenen aan hebben. Niet van die laarsjes, die zijn te wiebelig. Schoolkinderen hebben nog niet van die sterke enkels.”

Suggestie
Ook voor de organisatie van Raalte on Ice heeft hij nog een suggestie. “In Enschede ligt ook zo’n baan. Daar zag ik dat de ingang via het ijscafé loopt. Hier in Raalte is die ingang aan de zijkant van het ijs. Alleen, als mensen via het café zelf moeten, dan zullen ze eerder een bak koffie met wat lekkers doen als ze naar hun kinderen of kleinkinderen komen kijken.”

Marc Roescher, voorzitter van stichting Raalte on Ice, glimlacht als hij de gratis tip van Jan hoort. “Niet verkeerd, gaan we zeker over nadenken.” Hoe gaat het eigenlijk met Raalte on Ice sinds de officiële opening 8 december? “Tot nu toe loopt alles fantastisch. De bezoekersaantallen zijn volgens verwachting en de muziekmiddagen in het IJscafé worden druk bezocht. Ook het discoschaatsen op woensdagmiddag doet het erg goed. En dankzij onder meer Jan en de mensen van de Roalter Jongs is het schoolschaatsen een groot succes.” Raalte on Ice op de Grote Markt is nog tot en met zondag 7 januari geopend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.