heel salland biologisch of heel salland samen

De mannen waren aanwezig bij de discussieavond in Heino over ‘Heel Salland Biologisch’. De naam van dit ambitieuze project en de verschenen artikelen over dit onderwerp in de media, riepen bij de jonge boeren heel veel vragen op. Niet alleen over haalbaarheid, maar misschien nog wel meer over het feit dat het lijkt dat de alarmgroep zich afzet tegen de gangbare landbouw. Wilco en Tom vinden het belangrijk om hierover de dialoog aan te gaan en daarom waren zij in gegaan op de uitnodiging van de groep.

“Zowel biologische als gangbare boeren hebben in onze ogen als maatschappelijke taak een gezonde en mooie leefomgeving te behouden in Salland en omstreken. Daar zijn al heel veel boeren samen mee bezig, bijvoorbeeld onder de vlag van Salland Boert en Eet Bewust. Zij betrekken daar ook de samenleving bij”, aldus Wilco. Tom vult aan: “Bio en gangbaar, samen doorgaan met al onze inspanningen om op een efficiënte, maar ook verantwoorde manier voedsel te produceren, waarbij een ieder kan genieten van het oer Hollandse agrarische landschap en weet hoe voedsel wordt geproduceerd.”

Onlangs heeft supermarktketen Jumbo aangegeven vanaf 2020 nog meer eisen aan de productie van al hun zuivel te stellen. Tom: “ We weten dat de verduurzaming van de sector in de toekomst door moet gaan, maar zien dan ook graag dat bepaalde inspanningen een meerwaarde voor ons als boer opleveren. Men moet zich wel realiseren dat deze extra eisen ook weer kosten voor ons als boer met zich mee zullen brengen. Volgens mij zou het juist mooi zijn als een ieder zelf in de winkel zijn eigen keuze kan blijven maken aan de hand van zijn of haar eigen wensen en budget. “

“Er komt de laatste jaren nogal wat op ons af, waaronder ook de fosfaatrechten die per 1 januari 2018 ingaan. Dit heeft ook voor onze bedrijven behoorlijke impact. Afgelopen jaren hebben wij behoorlijk geïnvesteerd in stallen, grond en dierenwelzijn. Als je deze investeringen doet en je kunt die vervolgens niet benutten, heeft dat financiële gevolgen!”

Wilco: “De laatste jaren is er in de politiek geen duidelijk beleid geweest, onze ministers van Economische Zaken moesten de landbouw ‘er maar even bij naast doen’. Dit werkte totaal niet met als resultaat veel onrust in de sector, maar erger nog: de verdeeldheid in de sector. Het vingertje wijzen wie nou wel of niet de oorzaak is van het fosfaatoverschot heeft in mijn ogen totaal geen zin.”

De jonge boeren benadrukken samen nogmaals dat ze het belangrijk vinden om als gehele landbouw sector samen op te trekken en ervoor te zorgen dat krachten worden gebundeld. Ze zien voor de nieuwe minister van Landbouw (Carola Schouten) een belangrijke taak weggelegd om de belangen van de sector goed te vertegenwoordigen in de Kamer en zien dat met vertrouwen tegemoet.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.