gewoon carolien het leven bevat vele puzzels

Ik pak een kleine puzzel en samen zetten we die in elkaar. Een puzzel maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Wanneer je de stukjes van een puzzel in elkaar wil passen, begrijp je dat al die stukjes een onderdeel zijn van een geheel. Ook kijk je scherp welk stukje op welke plaats gelegd dient te worden om het geheel te maken. Hiervoor is een behendigheid nodig om het stukje precies op de juiste plaats neer te leggen.
Het helpt je met het leren: waar te nemen, te ordenen en te sorteren. Het zelfstandig bedenken van oplossingen voor problemen is van groot belang voor de verstandelijke en bewustzijnsontwikkeling. Als iemand weet dat hij fouten mag maken. durft die ervoor uit te komen dat hij iets wel of niet kan en wel of niet weet. Dan wordt een mens meer zelfstandig.

Wij vergroten het ruimtelijk inzicht door te puzzelen. Door te puzzelen leer je ook oplossingsgericht denken, en leer je ook te concentreren en door te zetten wanneer het even niet lukt. Je leert omgaan met de teleurstelling als het niet lukt of hebt een succeservaring als het juist wel lukt.

Later schrijft de mevrouw: ‘Het leven is een puzzelstuk. Het geeft me stukjes in mijn hand, het geeft verdriet en soms geluk. Sommige stukken zijn wat zwaar en dan kost het tijd om even te verwerken en om aan de puzzel te werken. Maar heb ik dat ene stukje klaar, dan merk ik een verbetering. Stukjes, stukjes, nog eens stukjes en die horen aan elkaar en leg ik het laatste stukje, dan is deze puzzel ook weer klaar. Is het moeilijk of eenvoudig; lukt het wel of lukt het niet? Dat kan ik alleen maar zeggen als ik straks het plaatje zie. Puzzelen geeft me inzicht, geeft me handvatten hoe verder te gaan en het leert me dat alles er mag zijn, omdat ik ervan leer. Zo kom ik steeds meer tot mijzelf. Wat ik nog meer van al het puzzelen heb geleerd, is dat ik het door kan geven aan een ander. Puzzelen is mijn leven, al puzzelend kom ik er door heen. En als je laatste dag is gegeven, zijn alle puzzelstukjes bijeen. Dank voor het samen puzzelen.’

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.