gerlant taalpunt alternatief

In HoezoHeino? las ik een interview met de heren van Lokaal Alternatief. Ene Arnold Wierdsma doet als voorzitter uitspraken over behaalde successen van zijn club. ‘Hart van Heino’ (het oude gemeentehuis wat verbouwd is tot een appartementencomplex) is een wapenfeit volgens hem. Grotere larie is er niet, zijn clubje wilde een dorpstuin op die plek, maar had geen idee hoe dat gat in de begroting en in het straatbeeld te betalen. De oplossing voor dat oude gemeentehuis komt uit de koker van de coalitie partijen.

Handen af van de Tippe roepen ze ook. Wat een kolder, dat is helemaal niet aan de orde. Raadsleden kijken met bewondering naar ‘de vrienden van de Tippe’ de enthousiaste vrijwilligersclub die het draait. Weten ook allemaal dat het succes is toe te schrijven aan Jacques Seine en niet aan hen. Als er al een lokale politicus een veer in de kont moest hebben voor de inzet om het zwembad was dat toen wel Ben Nijboer van de VVD. Het zijn dingen die u door de jaren heen heeft kunnen lezen.

Paniek zaaien doen ze ook. “Een mogelijke nieuwe gemeentelijke herindeling in de toekomst die als een soort zwaard van Damocles boven Heino kan komen te hangen” en dan willen ze bij Zwolle. Daar heeft nog nooit een hond over gepraat en je moet vooral ‘Haagse’ politici op ideeën brengen. Mocht er al wat gebeuren krijgen we eerst nog gemeente ‘Salland’ samen met Olst-Wijhe hoorde ik van de week van een aspirant wethouder voor GB.

Voor de komende vier jaar gaat LA (Lokaal Alternatief) iets doen voor sporthal Hoogerheyne en voor de bibliotheek en het taalpunt in Heino las ik.

De sporthal moet verzelfstandigen maar is pas al verzelfstandigd, een club vrijwilligers net als bij de Tippe heeft dat op zich genomen en de raad heeft dat afgetikt. Zonder mitsen, maar met maren. Ze houden wel een vinger aan de pols. Redden ze het niet dan schuift de gemeente er nog weer een zak geld achteraan. Het is vrij vertaald wat de gezamenlijke politici bedongen hebben. Het is maar dat u het weet.

De bibliotheek moet langer open, ik heb geen idee waarom. Ik liep afgelopen week het verzorgingstehuis het Wooldhuis binnen en de eerste bejaarde die ik tegen kwam zat daar met een ‘snijplankje’ een boek te lezen. “Zo gemakkelijk die tablet Zielman, ik heb alle boeken en de krant die ik hebben wil en dus de hele wereld bij mij”. Die komt dus niet in de bibliotheek. Mijn tieners hebben een gratis pasje van de gemeente gekregen, bij navraag weten ze niet waar dat ding is.

Taalpunt
Er is nu ook een taalpunt in Heino, een dependance van Raalte en het is een succes. Het zit in de bibliotheek maar het kon ook best in het Dorpshuus. De CDA wethouder doet er in 2018 nog weer extra geld bij. Wierdsma, daar hebben we hem weer, is ook voorzitter van het Taalpunt Raalte. 210 mensen worden er al geholpen met beter leren lezen en schrijven in de hele gemeente Raalte. Een nobel ding, ik heb bewondering voor die vrijwilligers. 119 hebben ze er al maar daar moeten er nog meer bij, het is nog niet genoeg. Het schijnt een steeds groter wordend probleem te zijn stelt Wierdsma, mensen die de taal niet machtig zijn. Niet kunnen lezen.

Ik was het er niet mee eens, die extra zak met geld van de wethouder voor het Taalpunt. Als de voorzitter al niet goed kan lezen en van alles mag roepen. Wat moet de kwaliteit van zijn onderwijs aan die hulpbehoevende kiezer dan wel niet zijn?

gerlant@sallandcentraal.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.