gerlant op wie zal ik eens schieten

Toen ik terug keek, maar om daar nu weer de focus te leggen? De burgermeester meldde dat ik overal op schieten mocht, niet met deksel maar met een bal. Eigenlijk zou ik met hagel willen schieten want wat mij de afgelopen weken opviel was een wolf in Luttenberg en Laag Zuthem met dode schapen tot gevolg. Er werd een wolf dood gereden in Kloosterhaar en de discussie die dat opleverde in de media.

Boeren maken zich zorgen en burgers op het platteland vragen zich af waar deze beesten nu in eens vandaan komen. Milieu en dierenclubs zijn er lyrisch over. Zij willen terug naar het ideaal beeld van honderd vijftig jaar geleden toen deze beesten hier nog leefden. Eén verschil, toen waren er nog geen miljoenen mensen in ons land. Nu zijn dat er 17 miljoen en ze stromen nog steeds binnen van alle kanten. Dat het mogelijk is geworden voor hen om hier te leven is te danken aan een rigoureus jachtbeleid waarbij wolven, vossen e.d. werden afgeschoten. Alles om een zo veilig mogelijke leefomgeving te creëren.

Het boerenverstand verteld dat er voor die beesten hier geen ruimte is, ze houden namelijk geen rekening met alle inspanningen om bijv. weidevogels te beschermen. Nog gekker is dat die 17 miljoen mensen geen idee meer hebben wat natuur eigenlijk is. Als een boer op advies van de dierenarts een zieke koe in het land legt voor een betere genezing komt de politie met sirene en zwaailicht de boer ter verantwoording roepen. Een passerende burger met kennis van zaken heeft dan gebeld en dierenmishandeling gemeld.

De wolf houd geen rekening met de dierwelzijnsnormen. De wolf vreet alles op en is wreed. Een Franse boer heeft een choquerende video gepubliceerd over de aanvallen van wolven op zijn schapen. Pas op met het kijken tijdens het eten van een vette oliebol, hij kan zwaar op de maag komen te liggen. Wolven eten nu eenmaal niet met mes en vork.

[youtube url=”//staging2.youtube.com/embed/GB5yPyNlVjM”]

De oorzaak is het Pan-Europees Ecologisch Netwerk (PEEN) een verdrag wat na veel lobbyen door ‘groene’ partijen er voor zorgen moet dat alle natuurgebieden met elkaar verbonden worden zodat grondbroedende vogels zoals fazant, patrijs, snip, kievit maar ook hazen en konijn etc zich makkelijker kunnen verplaatsen door heel Europa. Daarom leggen we voor miljoenen tunnels en viaducten over autobanen door heel Europa maar ondanks alle moeite zijn hun aantallen nog maar een tiende van30/ 40 jaar terug. Daar geven ‘we’ de boer de schuld van of de jagers. Wat ‘we’ niet willen weten is dat door die maatregelen ook de vossen, dassen, steenmarters en ook wilde zwijnen en nu de wolven weer terug zijn. Ze vreten alles wat los en vast zit en hoe groter het roofdier, hoe groter de honger en hoe groter de prooi. De boer kan beschermen wat hij wil, de ‘gasten’ van de groene partijen vreten alles op.

De wolf heeft hier geen natuurlijke vijand
Je moet je afvragen of het verantwoord is dergelijk ‘predators’ die alleen auto’s als gevaar boven zich hebben staan, in westers cultuurgebied toe te laten. Op de Balkan, Pyreneeën etc. levert het al genoeg problemen op waarbij de wolf ondertussen volgens dit recept een lekkernij is.

Wilde zwijnen vreten hier nu oogsten op en ondertussen dineren de wolven zoals in het filmpje. Daarbij zijn de geiten en schapen, het dierenleed wat dat kost simpel gesteld ‘collateral damage’, dus niet te wijten aan een ‘exode rural’ vanuit arme gebieden, maar het gevolg van een welkom-strategie van ‘groene politici’ die geen idee hadden wat hun ideologische denkbeelden voor gevolgen zouden hebben.

Het wapen wat de boer/plattelandsbewoner heeft om zijn dieren te beschermen tegen deze predatoren is eigenlijk niks meer als carbidschieten zonder deksel. Schieten mag maar met bal. Je mag ze wel verjagen, niet verwonden. Als ik een samenvatting maak van het nieuws het afgelopen jaar is het komende al wel te voorspellen. Veel gemopper op boeren, niks anders als dit jaar.

Goede jaarwisseling, goed 2018 en op verzoek van de burgemeester. Kijk even op de site van de gemeente wat wel en niet mag als je gaat carbid schieten.

gerlant@sallandcentraal.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.