gerlant het stond in de krant

Zomaar een voorbeeld in het nieuws deze week: “De fractie van D66 in Raalte wil weten of deze praktijken zich voordoen in Raalte en of het college het eens is dat deze praktijken de natuur schaden. Daarnaast wil D66 weten of de gemeente bereid is om handhavend op te treden als deze gevallen zich voordoen in de gemeente.”

Een stukje over vermeende ‘landje pik’ door boeren. Reden, een artikel in Trouw waar zogenaamde ‘onderzoeksjournalisten’ aantoonden dat boeren op grote schaal grond van gemeenten in zouden ‘pikken’ om zo subsidies te ontvangen. Boeren op twitter verontwaardigd. Dit kon helemaal niet, want de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft je de mogelijkheid niet om buiten kadastrale grenzen subsidie aan te vragen. Ik ben even op de fiets gestapt naar de eerste de beste boer hier buiten het dorp en met eigen ogen gezien hoe het systeem werkt. Grote larie dat onderzoek in het artikel, is mijn conclusie, later bevestigd door RVO zelf in dit artikel.

Dat hadden die lui bij D66 zelf ook kunnen doen, ging er door mij heen. Elke boer laat je met liefde en geduld die dingen zien. Bij het lezen van de D66-vragen kwam ik niet verder dan het verzuchten van ‘knooiers’. De toonzetting voelt alsof ze ervan uitgaan dat boeren in Raalte criminelen zijn. Dat je vragen stelt oke, dat hoort bij je taak als volksvertegenwoordiger, maar weet dan in ieder geval waar je het over hebt en voed geen sociale onrust via media. Het antwoord van de gemeente denk ik al te weten, ze hebben geen redenen om daar vanuit te gaan. ‘Landje pik’ door burgers is een veel groter probleem, waar ze volop mee bezig zijn. Het schijnt dat er nog al wat ‘zwevende schuttingen’ zijn. Openbaar groen door burgers wordt ingepikt, waar dus geen bloemetjes en beitjes meer zijn. Ik heb dit niet zelf nagevraagd, het stond in een andere krant en ik ga ervan uit dat D66, als ze antwoord hebben, dat straks dan ook openbaar maakt.

Ik kom het vaker tegen, gebrek aan waarheidsvinding in de media. Woorden die ik heb opgeschreven of heb geciteerd in een artikel die worden overgenomen en een eigen leven gaan leiden. Als je dan de persoon in kwestie spreekt en opmerkt, ‘je hebt ook al andere media gesproken?’ En dat wordt ontkent, zakt me de broek wel eens af. Als ik woorden overneem in een artikel, dan moet daar altijd een bronvermelding bij, is mij geleerd. Waarheidsvinding is een relatief begrip tegenwoordig. De verantwoordelijkheid voor het geschrevene wil niemand meer dragen. De consequenties van hun acties lijken niet belangrijk meer.

“Als die brede steun voor de plannen er niet komt, Rijkswaterstaat er met de Pb’s niet uitkomt, teken ik in december niks.” Als ik half oktober de wethouder spreek en hij doet krasse uitspraken dan vraag ik nog een keer aan. Als Sallandse jongens elkaar al jaren kennend, een man een man, een woord een woord, is het belangrijk om elkaar soms even op de huidige rolverdeling te wijzen. Wethouder versus stukkiesschrijver. Ik vond het nog al een statement, de wethouder als woordvoerder van het college, die stelt dat Raalte eventueel de’ kont tegen de krib’ gaat gooien.

Procedureel heeft het weinig invloed, maar de bestuurlijke impact en ook de sociale onrust die dat gaat geven… Daarna schreef ik zijn woorden letterlijk op, wachte nog een paar dagen met plaatsen (wie weet komt hij er op terug) en dacht toen bij me zelf: ‘brede steun’. Wout, benieuwd hoe je dit varkentje gaat wassen, want je hebt straks wel wat uit te leggen.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.