gerlant carbid

“Ja en nee, rondrijdend door Salland op oudejaarsdag en kijkend naar carbidschieters zie ik ze in elk dorp. Groepjes jeugd die schieten, ouders of ouderen er omheen. Een vreugdevuurtje en een borrel erbij. Mensen die met elkaar genieten van een traditie maar beter nog, in elkaar investeren, elkaar zo (leren) kennen. De lange donkere wintermaanden doorbreken en samen iets vieren. De jeugd is de motor van het feest, dorpelingen komen en gaan en iedereen spreekt elkaar weer even. De ouderen wijzen de jongeren op het gevaar en samen dragen ze die verantwoordelijkheid.
Ik zie met lede ogen aan, hoe door landelijke overheidsregels gedreven, lokale politici regels moeten maken tegen deze tradities. Ze jagen alles de illegaliteit in voor de jonge lui en dat werkt averechts. Drank, vuurwerk en met gevolg excessen…

Mijn tieners moedig ik aan om met carbid te schieten. Het is beter dan een vermogen te betalen voor vuurwerk wat alle kanten opvliegt, overal kruidresten in het milieu achterlaat en dan hebben we het nog niet eens over het brandgevaar. In Raalte hebben we speciale regels. Op die plek mag het niet en daar niet, maar daar wel: weg van de mensen, weg uit het hart van de samenleving. Carbid schieten is meer als een traditie, het is cultuur. Ik geniet van dit stukje ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ in Salland.

Ik werk niet mee aan het noemen van namen, mocht ik ze al kennen. Dat is mijn stukje ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Rij dit jaar gewoon weer een rondje.

In die paar zinnen staat eigenlijk alles omschreven van wat in mijn ogen de oorzaak is van veel gedonder. Ik heb er nog achter aangestuurd “de wethouder moet er als bestuurder alles aan gedaan hebben om met die mensen in contact te komen. Zijn tweet is een indekken van zichzelf. Als er wel wat gebeurt, heeft hij niet genoeg zijn best gedaan.”

Nu heb ik geen idee wat de journalist er mee gedaan heeft, ik lees die krant namelijk niet. Maar ik hoop dat hij in plaats van een sappig stukje waarbij allerlei mensen uit Salland met naam en toenaam genoemd worden en dan eventueel een probleem hebben, hij er een zakelijk stukje van gemaakt heeft en jullie naar de regeltjes heeft gewezen die er op de diverse gemeentelijke sites staan.

Ik wens iedereen goede kerstdagen en een groet. Ook namens vrouw en kinderen.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.