erfgoedpartners in overijssel starten werkgroep mondelinge geschiedenis

‘Van het ene eind van ons land naar het andere was negen kilometer’, zegt de 90-jarige boer Jan Hoff over de situatie voor de ruilverkaveling in Vriezenveen. ‘Dat waren percelen van 21 meter breed. Aan deze kant van het dorp hadden we een perceel van de halve breedte. Ik denk nog weleens: hoe kon je daar nu op boeren?’

Verhalen van bijzondere plekken voor een breed publiek toegankelijk maken, dat is de insteek van de werkgroepen mondelinge geschiedenis in Salland en Twente. De werkgroep is een initiatief van Landschap Overijssel, de IJsselacademie en het Historisch Centrum Overijssel. Een groep vrijwilligers zal mensen gaan interviewen over afwisselende onderwerpen.

In 2018 richten de werkgroepen zich op verhalen over landgoederen, kerken en ruilverkaveling, deels gekoppeld aan een project in Raalte over de relatie Plaskerk-Schoonheten-Boetelerveld en een project in Twenterand over het Wederopbouwlandschap. Deelnemers krijgen in januari (Raalte) en februari (Vriezenveen) onder de titel Verhalen van het veld een gratis cursus mondelinge geschiedenis aangeboden, waarbij zij kennismaken met de theorie en praktijk van het de landschapsbiografie en het historische diepte-interview.

De verzamelde verhalen zullen onder meer via het online platform MijnStadMijnDorp en toeristische routes toegankelijk worden gemaakt. Belangstellenden kunnen zich opgeven via info@landschapoverijssel.nl. Meer informatie en het cursusprogramma staan op de websites van de partnerorganisaties.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.