ben nijboer over bladbakken oud papier gft en het buitengebied

Het is eigenlijk superlogisch, maar toch had het aardig wat voeten in de aarde om het er door te krijgen. Ik heb het over de afvalinzameling en de kosten ervan voor de mensen in het buitengebied. Met ingang van 1 januari gaan de mensen in het buitengebied minder betalen dan in het dorp. Hoewel de wereld daarmee niet schokkend verandert, is dit wel een mooie ontwikkeling. Waarom? Ik zal proberen het uit te leggen.

Het is al een aantal jaren zo dat er in het buitengebied geen GFT-containers worden opgehaald. En ook geen oud papier. Verder staan er ook geen bladbakken waar het blad uit de tuinen kan worden ingegooid. Achter elk van deze onderwerpen schuilt een verhaal.

GFT-containers hebben in het buitengebied weinig zin, omdat verreweg de meeste mensen wel een composthoop hebben. Het aantal containers dat aan de weg gezet zou worden is daardoor zó laag dat het niet logisch is om daar een dure vrachtwagen voor te laten rijden.

Het inzamelen van oud-papier? Is vrij complex. Enerzijds wil de ROVA het papier het wel ophalen en daarvoor speciale containers plaatsen, maar daar staat tegenover dat veel mensen niet voldoende ruimte hebben voor (naast de grijze, de groene en de oranje) nóg een container. Bovendien halen diverse verenigingen sinds jaar en dag oud papier op om de clubkas te spekken. Het inzamelen verschilt daarom bijna per buurtdorp, met één overeenkomst: op een enkele plek na wordt het in het buitengebied niet opgehaald.

En dan heb je nog de bladbakkendiscussie. Jaarlijks worden medio oktober tientallen exemplaren verspreid over de dorpen, zodat inwoners het blad uit de tuinen kunnen afvoeren. Maar ja: niet in het buitengebied. Tot voor kort was het geen issue. Op de plaatsen waar wel behoefte was aan een stortplek voor bladeren, werd dat opgelost door alles bij elkaar in de berm te leggen. De gemeente ging daar soepel mee om en haalde dit gewoon op. Tot drie jaar geleden: toen kregen de betreffende inwoners een brief met de mededeling dat deze service per direct verviel: men moest het blad maar naar het dorp brengen…. Het heeft bij velen flink kwaad bloed gezet.

Het zijn zomaar drie voorbeelden waarbij de service aan bewoners van het buitengebied simpelweg lager is dan binnen de bebouwde kom. Het leidde vaak tot het begrijpelijke verwijt: “Maar wij betalen toch ook belasting?”. Ik heb hier de afgelopen jaren meerdere keren aandacht voor gevraagd en gepleit voor een aangepast (lees: lager) tarief voor deze inwoners. Zij hadden immers een punt. Helaas was telkens het antwoord dat dit technisch niet mogelijk was. Of dat het allemaal dan wel heeeeeel ingewikkeld zou worden.

Maar zoals het wel vaker gaat in de politiek: het kan verkeren. Als de wil er is blijkt er wel degelijk veel mogelijk. Immers: morgenavond (donderdag 21/12) worden tijdens de raadsvergadering de tarieven voor 2018 definitief vastgesteld, waarbij de mensen in het buitengebied (net als bewoners van hoogbouwwoningen) een tientje minder betalen. Het kan dus wel! Het grootste belang zit daarbij niet eens zozeer in die paar euro’s. Het belangrijkste is dat het signaal van de mensen uit het buitengebied eindelijk gehoord is. En dat het technisch wel degelijk mogelijk is. Dat biedt mogelijkheden voor de toekomst, met als uitgangspunt: minder service, dan ook minder betalen.

We gaan er een klap op geven.

Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen

Meer foto's