aanzienlijk meer woninginbraken rond de feestdagen in overijssel

Vorig jaar werd er in Overijssel van 24-26 december veel vaker ingebroken dan normaal. Deze dagen sloegen inbrekers 56 keer toe vergeleken met 26 inbraken gemiddeld op andere dagen in het jaar. Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag werd er veel vaker ingebroken (27 versus gemiddeld 17). Een inbraak heeft grote impact op je gevoel van veiligheid. Maak het inbrekers daarom niet te makkelijk met een paar simpele handelingen.

Het idee dat iemand in je huis komt en aan je spullen zit, je moet er niet aan denken. “Het tast je gevoel van veiligheid en privacy aan”, vertelt Ellen Wolvers (26). Ellen en haar vriend waren slachtoffer van woninginbraak. “Alles was overhoop gehaald en ze hadden overal aangezeten. Onze kleding uit de kasten, de administratie lag verspreid door het huis en sieraden, geld en elektronica waren meegenomen. Het was een vreselijk gezicht en ik stond te trillen op m’n benen toen ik de puinhoop aantrof. Spullen kun je opnieuw aanschaffen, maar foto’s en het gevoel van veiligheid in je eigen huis zijn niet te vervangen’’.

Inbrekers profiteren vooral van een ‘goede gelegenheid’. Ze kijken niet naar wát er te halen valt, maar vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. “En daar heeft een inbreker gemiddeld maar 30 seconden voor nodig”, licht Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak bij de politie toe. “Dat veel mensen de feestdagen bij vrienden of familie doorbrengen en het relatief rustig is in de straten, is een bijkomend voordeel voor inbrekers. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers buiten de deur kunnen houden”. Ook tijdens de feestdagen werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan. “Ook de buurt WhatsApp-groepen, waarbij bewoners onze ogen en oren in de wijk zijn dragen bij aan het voorkomen van inbraken. Want samen houden we onze buurt veilig.’’

Met een paar simpele preventiehandelingen verlaag je de kans op een woninginbraak:
– Doe altijd de deuren op slot en sluit de ramen, ook als je maar even weggaat.
– Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren.
– Laat ’s avonds een lichtje aan als je weg bent, bij voorkeur met tijd- of schemerschakelaars.
– Laat geen dure spullen in het zicht liggen.
– Start en neem actief deel aan een WhatsApp-groep in de buurt. Op staging2.wabp.nl kun je eenvoudig checken welke WhatsApp Buurtpreventie groep in jouw buurt actief is.

Kijk voor meer informatie op staging2.maakhetzeniettemakkelijk.nl 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.