waterschap besluit over beheer en onderhoud watergangen

Waterschapszorg
Over de waterschapszorg is besloten dat het waterschap watergangen die gemiddeld meer dan 25 liter water per seconde afvoeren, zelf onderhoudt. Dit zijn grotere watergangen die als zogenaamde “A-watergangen” zijn vastgelegd op de legger, dat is de kaart met de watergangen en de naastgelegen percelen. Kleinere watergangen met een gemiddelde afvoer van 10 tot 25 liter, de “B-watergangen”, worden onderhouden door de gebruikers van de grond die naast de watergang ligt. Het bestuur heeft ook besloten ieder jaar te “schouwen”, dus te controleren of het onderhoud goed is uitgevoerd.

Beheer en onderhoud
Het is belangrijk dat de watergangen het water goed aan- en afvoeren. Het kan soms nodig zijn een watergang opnieuw in te richten en het onderhoud aan te passen. Bijvoorbeeld waar dat van belang is voor een goede waterkwaliteit, het voorkomen van wateroverlast of waar zich knelpunten voordoen. De kern van het nieuwe beleid is dat het waterschap bij het maken van nieuwe onderhoudsplannen zoveel mogelijk rekening wil houden met lokale wensen. Uiteraard is een goed functionerende waterhuishouding ter plaatse een noodzakelijk startpunt voor het overleg. De regionale invulling zal vanaf 2018 geleidelijk van start gaan en wordt afgestemd met de uitwerking van waterschapszorg en recreatief medegebruik. Dan komen ook het betalen van vergoedingen en mogelijkheden voor maaiselverwerking ter sprake.

Dagelijks bestuurder Hans Pereboom licht het nieuwe beleid voor waterschapszorg en beheer en onderhoud toe: ”We hebben de tijd genomen dit alles goed uit te zoeken. Wij hechten er veel waarde aan hier te melden dat het nieuwe beleid zorgvuldig is voorbereid en dat goed gekeken is naar de uitgangssituatie in het gebied. Er zijn gebieden waar niet zoveel verandert, maar ook gebieden waar meer gaat veranderen. We gaan dat heel goed communiceren in ons gebied. Over het geheel genomen zijn wij ervan overtuigd dat we met dit beleid onze doelen kunnen realiseren en de verschillende belangen in het gebied goed kunnen dienen.”

Recreatie en genieten van water
WDODelta vindt het belangrijk dat mensen kunnen genieten van het water. Het waterschap wil daarom een passieve openstelling van waterschapseigendommen voor wandelen, ongemotoriseerd varen en schaatsen en recreatieve initiatieven zijn bespreekbaar.

Dagelijks bestuurslid Herman Odink verwoordt de waterschapsambitie voor recreatie als volgt; “Het belang van waterveiligheid kent iedereen, over de noodzaak van schoon water zijn we het ook snel eens. Genieten van water vergeten we vrij gemakkelijk. Daarom is het nodig om dit als waterschap mede mogelijk te maken en waar dat kan te stimuleren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.