volledig biologisch alleen mogelijk na ontbossing en bij stoppen met eieren eten

Dat schrijven de wetenschappers van onder meer de VN-organisatie voor voedsel en landbouw (FAO) in vakblad Nature Communications, onder leiding van agronoom Adrian Müller van het Zwitserse onderzoeksinstituut voor de organische landbouw FiBL, in een deze week gepresenteerd rapport.

Het kan, op grote schaal wereldwijd overschakelen naar de biologische landbouw. Alleen moeten we dan wel drastisch minder vlees gaan eten, eieren ‘afschaffen’ en de verspilling van voedsel sterk terugdringen om de verwachte 9 miljard mensen in 2050 van genoeg voeding te voorzien. Beter is het als biologische landbouw de grootschalige, ‘industriële’ landbouw op kleinere schaal aanvult.

Zelfs als de biologische landbouw zijn opbrengsten sterk verbetert, is er al snel een derde aan landbouwgrond extra nodig om volledig over te schakelen op een bestrijdingsmiddelen en kunstmestvrije landbouw. Dat zal ten koste gaan van natuur, schrijven de wetenschappers.

Zo maar omschakelen naar 100 procent organische productie is niet haalbaar. Biologische landbouw kan alleen bijdragen aan voldoende voedsel voor de wereldbevolking in 2050, indien de consumptie van dierproducten en de voedselverspilling worden aangepakt. Het eten van minder vlees draagt daar aan bij, doordat veel gewassen nu verbouwd worden als veevoer. Van alle voedsel gaat naar schatting tot 40 procent verloren als afval. Als die zaken veranderen, alleen dan maken biologische boeren een kans om serieus mee te doen. Op dit moment is amper één procent van de wereldlandbouw ‘biologisch’, wat wil zeggen dat zij produceert zonder gebruik van kunstmest en landbouwgif.

Volgens het onderzoek zal de komende jaren de bestaande voedselproductie met zo’n 50 procent omhoog moeten om de 9 miljard mensen te voeden die de wereld naar verwachting in 2050 telt. Intussen komt de huidige productie onder druk te staan door klimaatverandering en de groeiende welvaart, concluderen de wetenschappers.

Bij de 135 scenario’s die Müller doorrekent, zitten er maar 33 waarbij de hoeveelheid landbouwgrond gelijk blijft of afneemt. Die scenario’s gaan bijna allemaal uit van drastische maatregelen, zoals een volledige stop op het verbouwen van diervoer, halvering van de verspilling of een einde aan verdere klimaatverandering. Zelfs als ‘maar’ twintig procent van alle landbouw wereldwijd biologisch wordt, zijn stevige maatregelen nodig om ontbossing te voorkomen en de benodigde extra landbouwgrond voor biologische productie te winnen. Alle reden voor “een verstandige combinatie van productie- en consumptiemaatregelen”, schrijft Müller.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.