visie voor olst wijhe

Op een spontane manier, ondersteund door beelden en cijfers legde Helga de bezoekers uit wat broeikasgassen zijn. “Het is een deken die om onze planeet heen zit en ons beschermt tegen de invloed van de zon. Het zorgt ervoor dat de warmte van de zonnestralen niet rechtstreeks onze planeet bereikt. Hadden wij die deken niet dan zouden de tempraturen veel meer schommelen met bijvoorbeeld 150 graden overdag en min 50 s ’nachts. Die isolatie deken om onze planeet is dus goed maar groeit, zo liet zij de bezoekers door middel van cijfers zien. De aarde is al miljoenen jaren oud en ontwikkeld in de laatste 150 jaar ineens veel meer van die gassen. In 1850 was het 280 (PPM) nu is het 407 PPM. Een stijging van 45% in 150 jaar.” Om de impact van haar woorden kracht bij te zetten vergeleek ze het met een mensenleven. Een gemiddeld persoon van 80 kilo die op een morgen wakker wordt en ineens 120 kilo weegt. Stelt u zich eens voor vroeg ze aan de zaal.

Ze liet zien hoe het ontstaat en waar op de wereld er meer of minder van geproduceerd wordt. Legde een direct verband met het verbranden van fossiele brandstoffen die (wees ze er even fijntjes op) in die miljoenen jaren hiervoor langzaam waren ontstaan in de bodem. Vertelde hoe deze zich verspreiden over de aardbol door luchtstromen. Luchtstromen die weer beïnvloed worden door hun omgeving. Denk daarbij aan bebouwing of bossen kort bij. Zeewater temperaturen in de wat hogere lagen en uiteindelijk in de ‘deken’ rond onze planeet zich ophopen. Die isolatie deken wordt dus dikker en daardoor warmt de aarde op. Dat opwarmen gaat gepaard met het ontdooien van ijsgebieden met een hoger zeewaterspiegel tot gevolg. Dat heeft dan weer invloed op luchtstromen en op het veranderende weer waar wij zelf alle dagen rechtstreeks iets van merken. Denk aan extreme regenbuien en veranderende zomers. Het opwarmen zorgt ook voor bijvoorbeeld aardverschuivingen door het ontdooien van de permafrost, de ijskorst op sommige delen van onze planeet. Dat zelfde ontdooien zorgt er ook voor dat daardoor methaan gassen die in die bevroren gronden zitten kunnen ontsnappen en zich in de broeikasgas deken ophopen.

Een cirkel dus en alleen door een ander levenspatroon van de aardbewoners is hier wat aan te doen. Door middel van plaatjes en grafieken liet zij zien dat in tegenstelling van de verwachting niet Nederland als koploper in de wereld mee deed maar juist China, Japan, ook Amerika maar korter bijhuis Duitsland ver voor lopen op het winnen en gebruiken van duurzame energie. De twee procent van ons totaal verbruik die wij hier tot nu toe opwekken is een schijntje vergeleken met die landen.

“Andere manieren van energie opwekken en verbruiken is dus een must” aldus de voormalig weervrouw Helga van Leur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.