visie voor olst wijhe 3

“De coöperatie Goed Veur Mekare wil een serieuze bijdrage leveren aan de energietransitie in Olst-Wijhe en de daarbij behorende maatschappelijke ontwikkeling. Dat betekent dat de activiteiten zich zullen richten op duurzame energie en energiebesparing, maar bijvoorbeeld ook op minder gebruik van materialen of duurzame productie van voedsel.” Zo omschrijven zij zich op hun website.

Hans van Vliet vertelde dat ze nu vierweken aan het verven zijn en 120 leden hebben. “Dat gaat dus eigenlijk best wel goed maar het moeten er nog veel meer worden”. Het doel is om straks vier molens te plaatsen van elk ongeveer 3,5 miljoen euro. De financiering wordt voor 80% gedekt door de bank en de rest moeten ze zelf ophoesten. Het lijkt veel geld maar door fondsen te werven, bedrijven die investeren, burgers die bijdragen moet dat haalbaar zijn. Een rendement van 6, 7 en 8% kunnen zij bieden, denkt van Vliet. Dat is drie keer zoveel rente als wat mensen bij de bank krijgen.

De coöperatie werkt net als een normaal bedrijf, er word geld gereserveerd voor vervanging of sloop op termijn. “Over twintig jaar kunnen er wel veel andere middelen zijn om energie op te wekken, maar voor dit moment is dit het antwoord op de vraag”. Bang voor weerstand is hij niet. Natuurlijk bepalen die molens het uitzicht in Salland maar niks is oneindig. Een vergelijking met de IJsselcentrale bij Zwolle wordt gemaakt. Jaren heeft die het zicht over het landschap bepaald. Nu hij gesloopt ging worden waren er acties om het te behouden als industrieel erfgoed. Van Vliet hoopt dat veel mensen lid worden, ook uit de omliggende gemeenten. Gewoon omdat ze wat willen doen voor het klimaat, of alleen maar om te investeren maar ook als ze gewoon een vinger in de pap willen houden.

“Wilt u onze plannen ondersteunen, word dan lid van Goed Veur Mekare https://goedveurmekare.nl. Het lidmaatschap kost slechts €10,- per jaar. Leden beslissen mee over de activiteiten van de coöperatie, kunnen deelnemen in werkgroepen, en hebben als het zover is de mogelijkheid te participeren in het windmolenproject.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.