visie voor olst wijhe 2

Wethouder Marcel blind als portefeuillehouder opende de avond met een korte inleiding. Hij was blij met de volle zaal: “Als gemeente organiseren wij wel vaker bijeenkomsten, maar om mensen te betrekken valt niet altijd mee. Ik ben blij dat het gelukt is om u te prikkelen en dat u hier met zovelen bent.” Refereerde hij aan een kort filmpje van een minuut over het ontstaan van de aarde. De aarde die miljoenenjaren oud was en het ontstaan van de fossiele brandstoffen in dat proces. “De brandstoffen die nu bijna op zijn. Maar ook de brandstoffen die zorgen voor klimaat verandering met al hun impact. We moeten nu iets doen voor het te laat is.” Was zijn stellige overtuiging en daarom nu al deze avond.

Hij haalde ook hogere overheidsbemoeienissen op duurzaamheidsgebied aan als motivatie en noemde de Gemeente Staphorst als voorbeeld. Daar wil de provincie windmolens plaatsen en alleen door veel lobbyen is het daar nu ook nog gelukt dat de gemeente samen met de inwoners mee mag praten. Dat scenario wil hij niet afwachten vandaar deze unieke aanpak. In en reeks van bijeenkomsten wil hij samen in gesprek en uiteindelijk een plan maken. “We gaan het doen, samen doen.”

Over klimaat verandering, wat het is en nut en noodzaak van nieuwe energiebronnen hield voormalig RTL weer vrouw Helga van Leur een toespraak. Zij nam de bezoekers in een presentatie op begrijpelijkewijze mee langs de verschillende aspecten van dit vraagstuk.

Lees ook ‘Visie voor Olst-Wijhe (1)’

Blind sloot het officiële gedeelte van de avond af met: “Vandaag is de start van de vorming van een energievisie voor de komende maanden.” Hij vertelde dat iedere inwoner in de komende week een enquête in de bus krijgt en vroeg met klem om die in te vullen. Ook verzocht hij de bezoekers er met er over te gaan praten. “Als het te snel gaat de komende maanden, u behoefte heeft aan meer informatie zeg dat dan. Dan lasten we een extra moment in. Vergeet niet dat het mijn, nee onze, uitdrukkelijke wens is dat het een dorpsmolenmodel moet worden. Er komt geen vergunning als u er niet mee verdient.”

Voor de bezoekers was er nog een informatiemarkt georganiseerd met verschillende kraampjes waar gemeente, bedrijven en organisaties voorlichting gaven over het onderwerp. Maar ook Marcel zelf ging met iedereen in gesprek die daar behoefte aan had en werd daar in ondersteund door Helga van Leur, een 20 tal specialisten en een bijna voltallige gemeenteraad.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.